Zorg

Op vakantie met een kind met een handicap

Binnen een uur in het ziekenhuis kunnen zijn, bedden met hoge zijkanten en afgesloten keukenkastjes; het zijn niet direct dingen waar je aan denkt als je een vakantiebestemming uitzoekt. Toch is dit de belangrijkste vakantiechecklist voor gezinnen waarvan een van de kinderen een beperking heeft, zo blijkt uit onderzoek van het Ronald McDonald Kinderfonds.

opening Ronald McDonaldhuis-05

Gezinnen waarvan een kind een beperking heeft gaan minder vaak op vakantie dan ’normale’ gezinnen: twee keer per jaar, terwijl het Nederlandse gemiddelde op ruim drie keer per jaar ligt. Ook kiezen zij eerder voor een korte vakantie dan een vakantie die langer dan een week duurt. Dat blijkt uit het Onbeperkt Vakantievieren-onderzoek van het Ronald McDonald Kinderfonds, dat in 2014 werd uitgevoerd onder 276 Nederlandse gezinnen met een gehandicapt kind.

Met een aanhanger vol hulpmiddelen

Het gehandicapte kind gaat bijna altijd mee: in 96% van de gevallen. Opvallend genoeg kiezen deze gezinnen slechts in 30=Y van de gevallen voor een locatie specifiek gericht op de gehandicapte bezoeker. Ieder jaar vertrekken er dus bijna 14.000 gezinnen naar reguliere vakantieparken en campings, ook al betekent dat ’een extra aanhanger vol hulpmiddelen en drie controletelefoontjes op voorhand of alles echt op orde is’, aldus een respondent van het onderzoek.

Confronterend: zijn we echt zo beperkt?

Veelgenoemde reden voor dit gesleep: ’te confronterend’. Zeker voor ouders met jonge kinderen (0-4 jaar) blijkt een aangepaste vakantie iets waar naartoe gegroeid moet worden. ”Je moet toch een toekomstbeeld loslaten”, zegt Evelyn Visser, wiens dochter Pip een progressieve spierziekte heeft en afhankelijk is van haar elektrische rolstoel. ”Ook wil je rekening houden met je andere kind, die niet gehandicapt is, en zijn vakantiewensen. Bovendien konden we Pip in het begin nog wel zelf tillen. Op een gegeven moment wil je fysiek ontlast worden.”

Handicap niet altijd op de eerste plaats

Jannie Koehoorn, moeder van de gehandicapte Dirk-Jan, herkent dat. ”Wij stouwden de auto vol met twee rolstoelen, een glijplaat om in en uit bed te gaan, een oprijplankje, noem het maar op. Omdat het niet altijd leuk is om de handicap op de eerste plaats te zetten bij het uitzoeken van je vakantiebestemming. Je wilt dat wereldje ook een keer uit. Maar eenmaal aangekomen op het ’rolstoelvriendelijke vakantiepark’ blijkt dat vaak toch niet zo aangepast. Je sjouwt je een breuk en bent meer aan het overleven dan vakantie vieren.”

‘Het kind mag zichzelf zijn’

Wanneer eenmaal een testweekendje-weg op een aangepaste locatie is geprobeerd, is het roer vaak om, blijkt uit het onderzoek. De ontzorging, het niet alles uit hoeven leggen, de doordachte huisaanpassingen en het gevoel geen uitzondering te zijn, worden door de respondenten als grootste voordelen ervaren. ”In de Ronald McDonald Vakantiehuizen kan Pip zichzelf zijn”, vertelt Evelyn. ”Ze heeft meer vrijheid doordat alles gelijkvloers en aangepast is. Ze kan gaan en staan waar ze zelf wil. En voor ons is het fijn om ontlast te worden.”

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht