Well-being

Mediteren = makkelijk! – Ontspannen met Mariska van Gennep

Allereerst wil ik jou een heerlijk en ontspannen 2015 toewensen. Volgens mijn oma mag dat tot 15 januari, dus daar hou ik me netjes aan ;-).8 mediteren

Mediteren is makkelijk? Ja. Soms lijken dingen nu eenmaal moeilijker dan ze zijn en kun je uren ergens tegen aan hikken. Pas als je het gedaan hebt, valt het vaak achteraf best mee. Nu weet ik uit ervaring dat je als beginner geen tijd of aandacht hebt om heel lang stil op een stoel of kussen te gaan zitten. In een eerder blog heb ik al eens de tip gegeven om te beginnen met een minuutje en dat langzaam op te bouwen. Er zijn ook mensen die het ‘stilzitten’ helemaal niet zien zitten. En dat is het leuke: mediteren hoeft niet per se zittend of liggend. Je kunt er je eigen draai aan geven.

8 voet

Deze keer heb ik een aantal nieuwe oefeningen voor je dus als je wilt kun je direct aan de slag:

  1. Creëer een meditatief moment voor jezelf door je favoriete muziek op te zetten. Zo hard of zacht als jij wilt om er echt van te genieten. De één vind het heerlijk om weg te dromen bij klassiek en de ander vind heavy metal op zijn hardst geweldig. Maakt niet uit.! Je komt op jouw manier even ‘los’ van de wereld en kunt er daarna weer tegen.
  2. Als je loopt, zet dan eens heel bewust je voeten neer. Voetje voor voetje. Je merkt dat je er echt even je aandacht bij nodig hebt en waarschijnlijk langzamer (opmerkzamer) gaat lopen.
  3. Schrijf eens alle dingen op die je dwars zitten. Gewoon gaan zitten, het hoeft niet netjes en alles wat je anders wilt of waar je over piekert schrijf je op. Daarna laat je het blaadje symbolisch vallen en zegt of denkt daarbij “dit laat ik allemaal los”.
  4. Ook kun je van dagelijkse handelingen een meditatie maken door het heel bewust en met volle aandacht te gaan doen. Neem nu je tanden poetsen. Vaak doe je dit en ben je in je hoofd met heel andere zaken bezig. Probeer vanaf nu eens bewust te poetsen (elke tand en kies) en breid het bewust bezig zijn uit naar andere handelingen.

8. muziek

Veel succes!

 

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht