Zorg

Wat waren de populairste namen van 2014?

Daan en Sophie hebben in 2014 hun koppositie van populairste kindernamen heroverd. Zij lossen Sem en Tess af, die in 2013 nog de namenlijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) aanvoerden.

image001

Vorig jaar kregen 836 meisjes de naam Sophie. Onder pasgeboren jongens noteerde de afdeling burgerzaken 751 keer de naam Daan.

Meisjesnamen

Bij de meisjesnamen duikelde Tess van de koppositie in 2013 naar plaats vijf. De top drie bestaat uit het vertrouwde drietal Sophie, Emma en Julia, een trio dat sinds 2008 de ranglijst domineert.

De afgelopen zes jaar kwam het slechts twee keer voor dat andere namen in de top van de ranglijst stonden. Behalve Tess behaalde Lieke in 2008 plaats drie, maar zij is inmiddels gezakt naar plaats negentien. Mila is bij de meisjes een opvallende stijger: van een achttiende plek in 2012 via de zevende in 2013 tot de vierde positie vorig jaar.

Jongensnamen

Onder jongens duikelde Sem eveneens van de eerste naar de vijfde positie. Daan krijgt aan kop gezelschap van Bram (2) en Milan (3). Het is wel dringen in de top qua jongensnamen. Zo is het verschil tussen Milan (700 keer gegeven), Finn (694) op de vierde plaats en Sem (693) op plek vijf te verwaarlozen.

Unieke namen

De SVB publiceert elk jaar een overzicht van namen die ouders hun kinderen hebben gegeven. In 2014 werden circa 174.000 kinderen geboren. De circa 89.000 jongens kregen samen 11.657 unieke namen. Voor de bijna 85.000 meisjes was de keuze met 13.402 verschillende namen nog groter.

Kinderbijslag

De SVB keert jaarlijks 3,2 miljard euro aan kinderbijslag uit aan 3,4 miljoen kinderen. Op die manier kan de uitkeringsinstantie precies zien welke namen aan pasgeboren kinderen worden gegeven.

Uit de ranglijst blijkt dat populaire namen uit de top tien steeds minder worden gegeven. Toekomstige ouders gebruiken dat overzicht van de SVB onder meer om namen te controleren of te zoeken. Ouders zoeken steeds vaker naar een oorspronkelijke naam, die afwijkt van de massa. Om ouders te helpen, lanceert de SVB een aparte kindernamensectie op haar website  Daarop is ook een overzicht van alle namen per provincie te vinden.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht