Zorg

Is koud douchen gezond?

 Koud douchen is gezond, wordt wel eens beweerd. Bewijs voor die stelling ontbreekt, er is nooit onderzoek naar gedaan. Medicus Geert Buijze wil daar verandering in brengen.

201209077972

Ooit hield arts-onderzoeker Geert Buijze (31) zich louter bezig met botbreuken. Botbreuken in de pols, met name. Totdat hij kennismaakte met Wim Hof, de Nederlander die onder de naam ‘Iceman’ wereldfaam vergaarde met zijn onmogelijk geachte kouverdragende stunts.

Iceman

Hof rende een halve marathon in de sneeuw van Lapland, bij temperaturen van 20 graden onder nul, op blote voeten. Hij vertoefde uren in een ijsbad, zonder dat zijn lichaamstemperatuur daalde.

Met zijn unieke vaardigheden wekte Hof de interesse van de wetenschap. Vooral ook omdat hij beweert dat in iedereen een Iceman schuilt. Zo leerde hij een groep mannen enkele van zijn technieken, en leidde hij ze succesvol de Kilimanjaro op met ontbloot bovenlijf. In die groep zat ook Buijze.

Voor de chirurg in opleiding was het een ervaring met impact. ,,Vroeger was ik een koukleum. Nu heb ik daar geen last meer van. En toeval of niet, sinds ik elke ochtend koud douche, ben ik niet meer ziek geweest.”

Immuunsysteem

Als wetenschapper bij het Academisch Medisch Centrum (AMC) – verbonden aan de Universiteit van Amsterdam – weet Buijze echter dat anekdotisch bewijs gelijkstaat aan geen bewijs. Liever citeert hij de studie van Peter Pickkers, hoogleraar experimentele intensive care aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daar kwamen ze tot de conclusie dat de technieken die Hof zijn leerlingen eigen maakt, bestaande uit meditatie-en ademhalingsoefeningen, en blootstelling aan kou inderdaad een impact hebben op het functioneren van het immuunsysteem.

,,Dat was echt een baanbrekende vondst”, stelt Buijze. ,,Het was de eerste keer dat we ontdekten dat we ons autonome zenuwstelsel kunnen beïnvloeden.”

Onderzoek

De arts heeft nu zijn eigen onderzoek opgezet, gericht op blootstelling aan kou. De deelnemers hoeven niet, zoals Hof op een luie zondagmiddag wel eens doet, te ontspannen in een ijsbad, maar moeten wel een maand koude douches nemen. De oude volkswijsheid, die Wim Hofs zegen heeft, dat koud douchen gezond is, zal worden getoetst.

Op 1 januari is het experiment, waaraan tweeduizend vrijwilligers deelnemen, begonnen. De deelnemers zijn in vier groepen ingedeeld. Groep 1 moet warm blijven douchen. Een luxe die niet is weggelegd voor de andere vrijwilligers, die respectievelijk dertig, zestig en negentig seconden koud moeten afdouchen.

,,En met koud bedoelen we ook echt koud”, benadrukt Buijze. ,,De warmwaterkraan gaat volledig dicht en de koudwaterkraan volledig open. Dat komt in de winter neer op water met een temperatuur van 10 tot 12 graden. Dat is echt even bibberen.”

Verkouden

Even overwoog Buijze het onderzoek in de zomer te plannen. Dan is een koude douche immers een stuk aangenamer. ,,We besloten dat niet te doen, want het belangrijkste wat we willen meten is of het ziekteverzuim daalt. In de winter zijn mensen vaker verkouden, en dus kunnen we beter meten of koud douchen effect heeft.”

Fietsen is gezond

Onderzoek van TNO toonde eind 2008 al aan dat mensen die op de fiets naar hun werk gaan zich minder vaak ziek melden dan mensen die voor het woon-werkverkeer de auto pakken. ,,Het is mogelijk dat we vergelijkbare resultaten gaan vinden. Maar zelfs in dat geval kunnen we nog niet spreken van hard bewijs. Dit is een verkennende studie, pas in vervolgstudies kunnen we gericht hypotheses gaan toetsen.”

Buijzes koudedouche-onderzoek heeft ook al kritiek ontvangen, van mensen die Wim Hof zien als een charlatan. De onderzoeker is daar duidelijk over: ,,Mensen die alles wat aan Wim gerelateerd is bij voorbaat verwerpen, zijn vergelijkbaar met mensen die alles zonder bewijs accepteren. Het gaat erom dat we onderzoek gaan doen. Dan zal blijken wat waar is.”

Dit verhaal is gepubliceerd in de Leeuwarder Courant

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht