Zorg

Wat is Spinocerebellaire ataxie (SCA)? En hoe krijg je het?

Spinocerebellaire ataxie (SCA) is een ziekte van de zenuwen. De zenuwen geven hun signalen niet goed door aan de spieren. Daarom loopt iemand met SCA raar, alsof hij dronken is. Ook praat hij vaak onduidelijk en laat hij dingen uit zijn handen vallen. 

ANP-16402780
Meestal is SCA erfelijk. Maar het  kan ook komen door een vitaminetekort, door te veel alcohol of door een ontsteking. SCA is erg zeldzaam. In Nederland hebben minder dan 1000 mensen SCA. Een verzamelnaam voor SCA en ziektes die erop lijken is ADCA.

Wat merk ik van SCA?

Door spinocerebellaire ataxie (SCA) kun je je spieren niet goed besturen. Dat merk je aan een aantal dingen:

  • Je loopt onzeker, het lijkt soms of je dronken bent.
  • Je praat onduidelijk.
  • Je schrijft veel slordiger dan eerst.
  • Je laat dingen uit je handen vallen.

Na enkele jaren krijg je waarschijnlijk ergere problemen. Bijvoorbeeld minder gevoel in jevoeten, moeilijk kunnen slikken of stijve armen en benen. Ook wordt bewegen moeilijker.

Hoe krijg ik SCA?

Spinocerebellaire ataxie (SCA) kan komen door een tekort aan vitamine B12 of vitamine E, door te veel alcohol, door een infectie of door vaatafwijkingen. Maar meestal komt SCA door een foutje in een gen. Vaak hebben meerdere mensen in een familie de ziekte. SCA erft meestal autosomaal dominant over.

Types SCA

Er zijn minstens 24 soorten SCA (ze heten SCA-1 tot en met SCA-24). De soorten die veel voorkomen zijn SCA-1, 2, 3, 6, 7 en 8. Bij iedere soort SCA zit er een fout in een ander gen. De fout is niet altijd even groot. Daarom is niet iedereen met een SCA even ziek. Mensen die een SCA van hun vader of moeder erven, worden vaak jonger ziek dan hun vader of moeder. En hun kinderen (als ze de ziekte ook hebben) worden nog jonger ziek. Daarom is het belangrijk dat de hele familie zich laat testen.

Sander

Sander Versteeg is geboren in 1980 en heeft Ataxie SCA 3. Hij legt in dit filmpje uit wat dat is.

 

Meer over Ataxie lees je hier

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht