Zorg

Dementie vangen met levensverhalen

Dementie is ongeneeslijk, zegt hoogleraar Anne-Mei The. Accepteer dat en verleg de aandacht van het lab naar de keukentafel.

dement, dementerend, dementie

Het is een hoogst ongebruikelijke wijze van onderzoek, zeker als het over dementie gaat: het verzamelen van persoonlijke verhalen. Geen cijfers, geen percentages, maar louter levenservaringen. Bijzonder hoogleraar langdurige zorg en dementie aan de UvA, Anne-Mei The, hoopt met het vergaren van circa driehonderd gesprekken meer te begrijpen over al die ‘tragedies achter de voordeur’.

Verhalenbank

Deze week is met de lancering van dementieverhalenbank.nl de aftrap van het onderzoek. Volgens The gaat er een hele wereld schuil achter dementie. Een wereld die verborgen blijft als niemand gaat luisteren wat de problemen, behoeften, gevoeligheden en vooroordelen zijn. Aan onderzoekers en studenten van de UvA en de hogescholen Windesheim in Zwolle en Stenden in Leeuwarden de schone taak om komend jaar op bezoek te gaan bij honderden mensen met dementie, hun mantelzorgers en hun behandelaars om hun verhalen te horen. Blanco en dus zonder vragenlijst.

Op zoek naar medicijn

Het is onontgonnen terrein waarop The zich begeeft. Onderzoek naar dementie richt zich doorgaans op de zoektocht naar een medicijn tegen de ziekte. Een geldverslindende exercitie, aldus The, die tot dusver weinig heeft opgeleverd. “Dementie is ongeneeslijk en een medicijn is niet in zicht.” Verleg de aandacht van het zoeken naar genezing van dementie, naar het op een goede manier leven mét dementie, zegt ze een heel andere benadering.

Aantal mensen met dementie

Het aantal mensen met dementie neem snel toe. In Nederland gaat het naar schatting om 256.000 mensen, maar kenners voorspellen dat dit aantal in 2040 zal zijn verdubbeld. Vrijwel iedereen zal ermee te maken krijgen.

“Er wordt vooral over mensen met dementie gesproken niet mét,” zegt The. “Het gaat over de transitie van de langdurige zorg, over euthanasie, over de kwaliteit van de verzorgingshuizen. Maar het gaat niet over die jarenlange periode tussen diagnose en dood, waarin de patiënt gewoon thuis woont en afhankelijk is van partner, familie en vrienden.”

Problemen

De problemen waar mensen met dementie en hun mantelzorgers tegenaan lopen, blijven achter de voordeur. Problemen die gaan over de wereld om je heen niet meer begrijpen; somberheid, angst, verdriet. Dat, en de moeizame communicatie met instanties. Dit onderzoek moet daar meer inzicht in geven.

Aan het eind van het jaar zit The dus met circa driehonderd levensverhalen. En dan? “Ik doe mijn best om alles te lezen, andere experts lezen met mij mee. Ook hebben we programma’s die steekwoorden in de verhalen herkennen. Maar het zal toch vooral veel handwerk worden.”

Lezen

Lezen, lezen en nog eens lezen, en dan patronen ontrafelen. Uiteindelijk hopen The en haar team uit de berg aan ervaringen een beeld te destilleren. Daaruit moet duidelijk worden wat deze mensen nodig hebben om goed thuis te kunnen wonen. Het moet dus leiden tot concrete oplossingen (voorlichting, hulp voor mantelzorgers), die worden uitgeprobeerd in Friesland en hopelijk, bij succes, over het land kunnen worden uitgerold.

Columns

The schrijft columns in deze krant en krijgt van mensen met dementie en hun naasten hele verhalen en dagboeken toegestuurd. “Kennelijk bestaat er een grote behoefte deze verhalen te vertellen.” Ze gaat vaak op bezoek bij mensen die haar schrijven ook weer om te horen wat er leeft. Dat leidt tot nieuwe inzichten, zegt ze. Over acceptatie van de aandoening bijvoorbeeld. “Vaak hoor je dat mensen, meteen na de diagnose, denken aan euthanasie. Veel mensen denken: alzheimer betekent wilsonbekwaamheid en een verblijf in een verpleeghuis. Een schrikbeeld. Dan liever dood. Wat veel mensen zich nog niet realisere, is dat het na de diagnose gemiddeld dertien jaar duurt voordat het zo ver is. De uitdaging is om die periode zo goed mogelijk door te brengen.”

Onderzoek

Hoe, dat moet uit dit onderzoek naar voren komen. Nee, een vergelijkbaar onderzoek is The wereldwijd nog niet tegengekomen. Het is weliswaar een onorthodoxe manier van werken, maar uit steun van onder andere het ministerie van VWS maakt The voorzichtig op dat er een kentering gaande is, en dat er steeds meer ruimte komt om op een andere manier naar dementie te kijken.

Alzheimer

Gerard Smit (hersenwetenschapper) kreeg in 2010 de diagnose alzheimer. Zijn vrouw Liz Cramer: “Ik associeerde alzheimer met wilsonbekwaam, dat paste zó niet bij Gerard. Verdriet, machteloosheid, vragen, boosheid, alles liep door elkaar. We kregen een trial aangeboden, maar daarvoor hebben we bedankt. We wilden een euthanasieverklaring voor Gerard regelen nu het nog kon. De opmerking van een verpleegkundige, dat wij zo bezig waren met zijn dood in plaats van met het leven dat hem nog restte, was voor ons een keerpunt. De jaren die wij samen nog zouden krijgen, wilden wij zo goed mogelijk maken.”

Vergeten

To Molenaar, bij wie een paar jaar geleden dementie is geconstateerd en die nog altijd thuis woont, waar haar man Jan voor haar zorgt: “Tja, ik weet eigenlijk niet of dementie voorkwam in mijn familie. O ja, mijn moeder. Die werd steeds vergeetachtiger. Zelf vergeet ik ook steeds meer. Jan kan me alles vertellen, ik weet het gewoon niet meer. Gisteren waren Jan en ik bij de notaris, toen kon ik niet meer op mijn eigen naam komen. We moesten er wel om lachen, maar toch is dat niet echt leuk.”

Freek Gillissen, verpleegkundig consulent dementie bij het Alzheimercentrum VUmc: “Wat onze samenleving echt moet weten, is dat mensen met dementie helemaal niet zulke hoge eisen stellen aan de hulp die zij nodig hebben. Geen bezigheidstherapie, geen ingewikkelde dingen of gesprekken die ze eigenlijk toch niet meer kunnen voeren. Als iemand je nog maar moeilijk begrijpt, raak je allebei gefrustreerd. Stop met praten, pak iemand beet en laat je liefde voelen. Gewoon gezelschap, een kop thee, in de buurt zijn. Het gevoel dat ze erbij mogen horen. Dat is de essentie van hun hulpvraag.”

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht