Zorg

De comfort zone – Column diëtist Janet Noome

Er bestaan veel misverstanden en vooroordelen over de diëtist. Soms terecht maar vaak ook volledig onterecht. Een begrijpelijk misverstand is dat de diëtist blijft hangen in bepaalde protocollen en te weinig zelf de keuze maakt wanneer daar van af te wijken. Daar ga ik een andere keer dieper op in.

dn-bb-JanetNoome

Een hardnekkig vooroordeel is dat je van de diëtist ‘niks meer mag’ en dat ‘ze waarschijnlijk zelf ook niks eet’… Om maar te zwijgen over ‘haar kooktalenten’. Wat dat laatste betreft keer ik de pijl om: met de kookkunsten van de gemiddelde Nederlander is het bar en boos gesteld. Maar ook daar in een latere column meer over.

Comfort Zone

Dat ‘niks meer mogen’ heeft meestal te maken met ‘iets op een andere manier gaan doen’. En dan dring je binnen in de comfort zone van je cliënt. Die comfort zone heeft meestal te maken met hoe je gewend bent iets te doen en waarbij je je prettig voelt. Iets dat vertrouwd is omdat je het altijd al zo doet. De wijze waarop we eten is daarvan een voorbeeld en zit bij ieder van ons in de comfortzone. Het zijn gewoontes die ons zijn aangeleerd, vaak al door onze ouders. Zijn we zelf de controle kwijt over hoe en wat we eten dan voelt dat voor velen heel griezelig. Sommigen zijn daar zelfs fobisch voor. Denk maar aan een groepsreis waarbij je niet precies weet wat je aan eten voorgeschoteld krijgt. Men wordt onzeker en onrustig. En soms is het zelfs de reden om nooit met een groep op pad te gaan.

Vertrouwd

Dat naar mijn mening precies de verklaring van het grote succes van de all inclusive reizen en van de vele buffetrestaurants. Dan kunnen we namelijk zelf met een bord in de hand langs de schalen lopen en kiezen. En zoveel eten als we willen. Wat er vreemd uitziet of wat we niet kennen scheppen we niet op. En zo blijven heerlijk vertrouwd binnen ons eigen voedingspatroon.

Achterstand

Moet je van je huisarts om de een af andere medische reden anders gaan eten dan sta je als diëtist al op achterstand. Wij zijn de boodschappers van het slechte nieuws. Het is soms een hele klus om zo’n negatieve houding te keren in een positieve aanpak. Maar daar ligt precies de uitdaging! Namelijk om een voedingsadvies zo te maken dat het past binnen de comfort zone van die cliënt. Dat vraagt maatwerk. En daar zijn veel antwoorden voor nodig.

Vragen

Antwoorden op een hele hoop vragen die bij zo’n eerste consult gesteld worden. Dus niet uit nieuwsgierigheid maar uit noodzaak om dat stuk maatwerk te kunnen leveren. Vragen over wat je eet en drinkt (noemen we het voedingspatroon). Vragen over wat je zoal op een dag doet aan bezigheden (denk aan bewegingspatroon) en vragen in hoeverre je een beetje let op je gezondheid (denk aan roken en bier drinken). Op die wijze maakt de diëtist een aardige inschatting of er, en waar, verbeteringen in voedingspatroon en leefstijl aangebracht kunnen worden. Zeker op het gebied van preventie van ‘welvaartsziektes’ kan de diëtist een belangrijke signaalfunctie vervullen. Maar het grootste deel van ons werk ligt toch in de dieetbehandeling of voedingstherapie, wat ik zelf een betere benaming vind.

Vreemde eend

De diëtist is een vreemde eend in de medische wereld. Ik ken geen (para)medische beroepsbeoefenaar die een theoretisch verhaal zo vergaand praktisch vertaald in de dagelijkse praktijk. Wij houden ons bezig met het hele spectrum van eten, drinken en gezondheid. Een consult kan daarom alle kanten op gaan. Variërend van een theoretische uitleg van het vetmetabolisme tot een praktisch culinair advies over ‘hoe maak je nu die andere lasagneschotel’. Want we willen wel graag de cliënt zoveel mogelijk in de eigen comfort zone houden. Daar ligt namelijk een groot deel van het succes van de voedingstherapie. Door een voedingspatroon zo aan te passen dat de cliënt/ patiënt daardoor beter eet, zich beter voelt en aantoonbaar (meetbaar) ‘gezonder’ wordt maakt het tot een fantastisch beroep.

Voeding

En tenslotte: voeding is als nooit te voren ‘hot’. Iedereen heeft er een menig over want iedereen is ‘voedingsdeskundig’. We eten per slot van rekening allemaal, nietwaar? Maar wie is nu echt een voedingsdeskundige? Dat is lastig en makkelijk tegelijk. Lastig: want op de vermelding voedingsdeskundige kun je niet afgaan. Dat is een niet beschermde titel.

Wanneer is iemand diëtist?

Makkelijk: een diëtist heeft een volwaardige 4-jarige HBO opleiding gevolgd en is onder art.34 BIG geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici. De titel ‘diëtist’ is wettelijk beschermd, en dat is goed om te weten. Kijk dus altijd naar de opleiding van een zelf benoemde voedingsdeskundige. Hetzelfde geldt voor voedingsblogs en websites. Wees kritisch en kijk naar de bronnen. Er zit veel kaf tussen het koren, om in voedingstermen te spreken.

Janet Noome | diëtist | januari 2015

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht