Zorg

Meintje Haringsma, het verhaal van mijn borstkanker

Toen een collega-journalist me vroeg of ik over mijn borstkanker, de behandelingen en mijn leven daarna wilde bloggen, heb ik daar lang en breed over nagedacht. In de eerste plaats omdat ik niet continue aan de ziekte herinnerd wil worden. Overigens is dat een beetje een drogreden: op elk moment van de dag word ik eraan herinnerd. Ik heb altijd een zere borst, ik heb een jaap van mijn rug tot mijn borst en ik heb nog regelmatig het gevoel dat ik door een truck ben overreden.

P1100487

Ontdekking borstkanker

Ik merkte ook aan mijn al eerder opgestarte blog  dat de animo om te schrijven minder werd. Daarin hield ik alles bij vanaf het ontdekken van de knobbel in mijn oksel tot de laatste behandeling. Dus van de eerste tot de laatste chemo envan de operatie tot de bestraling. Dat hele traject startte in april 2012 en eindigde december 2012. Dat ik minder schreef had denk ik met dezelfde redenen te maken.  Maar ook omdat ik mijn leven weer heb opgepakt. En juist dat is, bedacht ik me later, een goede motivatie om wel te schrijven. Want het gaat niet alleen om mij. Het gaat ook om al die andere vrouwen (en mannen)  die op dit moment te horen krijgen dat zij borstkanker hebben. En die hier kunnen lezen dat er na verloop van tijd weer gewoon een leven gloort.

Je wereld lijkt in te storten

Maar die ook te dealen hebben met dat vreselijke moment waarop het lijkt alsof je leven helemaal instort. Die niet weten wat ze nu moeten doen, die het hele traject door moeten. Die geen idee hebben hoe je die vreselijke misselijkheid van de chemo enigszins kunt ondervangen( lees hier alvast mijn tips ) en  die niet weten dat je een keuze hebt. Een keuze voor een ander ziekenhuis, een keuze voor een andere behandelmethode, een keuze zelfs om bepaalde behandelingen niet te nemen. Want laten we wel zijn, zeker van chemotherapie word je zieker. Niet alleen als je er midden in zit, maar ook later. Het feit dat ik de energie heb van een bejaarde bij tijd en wijle heeft daar mee te maken. En dat weet je niet van tevoren. Overigens wil ik hiermee niet aangeven dat vrouwen (en mannen) geen chemo meer moeten nemen.

Doodziek van chemo

Ja, je wordt er ziek van, maar bij mij zorgde het er ook voor dat de tumor tot een klein gevalletje werd gereduceerd. Ik was 48 jaar toen de kanker werd ontdekt en door de chemo vooraf kon ik een borstsparende operatie ondergaan. Omdat het gif de kanker behoorlijk had teruggedrongen. De plastisch chirurgen in het Antoni van Leeuwenhoek maakten er daarna weer een mooi geheel van. En het belangrijkste:  ik heb het gevoel dat ik er alles aan heb gedaan om er voor te zorgen dat de kanker niet terugkomt. Maar wat ben ik er ziek van geweest!Mar ik ben er nog zeg ik wel eens gekscherend. En hoe! Ik geniet meer dan ooit tevoren volop van het leven , maar leef het ook bewuster.  Ik heb een nieuwe liefde nadat ik jaren alleen mijn leven sleet (ja dat kan), ik ben veel socialer geworden, heb graag allerlei mensen om me heen en ik heb mijn levenswijze veranderd. Vooral als het om eten en drinken gaat ben ik nog veel gezonder gaan leven.

Tussen hoop en vrees

Maar ik verkeer zo nu en dan ook nog steeds tussen hoop en vrees. Want ja, de angst blijft. Voor terugkeer, voor weer nieuwe chemokuren en ook voor de dood. En dat wil ik graag met jullie delen, maar ik wil vrouwen en mannen die dit nu zelf doormaken ook op deze manier ondersteunen als ik dat kan.  Bij vragen kan ik wellicht een antwoord geven, bij praktische problemen mogelijk aangeven hoe ik het heb gedaan. En eens in de 2 weken zal ik hier met een blog aangeven wat de ziekte met me heeft gedaan, welke soorten er allemaal zijn en hoe die van mij is behandeld en waarom ik heb gekozen voor behandeling in Amsterdam. Wie nu alvast meer wil lezen kan terecht op mijn eigen blog die te vinden is op www.ikhebkanker.blogspot.com. Verder heb ik een reeks informatieve artikelen geschreven over de borstkanker die te lezen is op http://singalees.infoteur.nl/specials/borstkanker.html. En anders ben ik hier weer over twee weken. Same time, same place.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht