Zorg

Bezuinigen op de kraamzorg

Zorginstituut Nederland adviseert alleen nog de strikt noodzakelijke uren kraamzorg te verlenen. Dan kan de voorziening in de basisverzekering blijven. De ervaren kraamverzorgster Jacqueline Verbart zou een persoonlijkere aanpak toejuichen. Maar ze betwijfelt of er veel te bezuinigen valt.kraamzorg6

Jacqueline Verbart (47) reageert wat kribbig als het beeld wordt geschetst van een kraamverzorgster die na een paar dagen hulp niet meer is geworden dan een veredelde poetsvrouw. ,,Sorry hoor, maar wij hebben meer in onze mars dan dat. We stellen vaak zelf voor om eerder te stoppen met kraamzorg. Ook ouders doen dat.”

De Bilthovense helpt kersverse vaders en moeders al ruim 16 jaar om de gebruiksaanwijzing van hun pasgeboren baby te leren kennen. Ze heeft nu in Amersfoort een eigen bureau, maar stapt nog geregeld in de wereld van badjes en poepluiers. ,,Gemiddeld bieden we 42 uur hulp. Ik denk niet dat er heel veel af kan.”

Toekomst kraamzorg

Als er in de toekomst meer naar persoonlijke situaties wordt gekeken, zou Verbart dat wel toejuichen. ,,Nu is er recht op kraamzorg tot maximaal 10 dagen na de bevalling. Soms zijn er complicaties bij de geboorte, gaat de moeder eerder naar huis, maar moet de baby 10 dagen blijven. Dan krijgen ouders een paar uurtjes kraamzorg en staan ze er verder alleen voor. Dat moet anders.”

Mantelzorg

Ouders in achterstandswijken maken bovendien veel minder gebruik van kraamzorg, dan die met een beter gevulde portemonnee. ,,Een flink aantal allochtone ouders beperkt zich tot de 24 uur kraamzorg waarin de voorlichting centraal staat,” zegt Verbart. ,,Ook omdat ze vaak oma’s of zussen als mantelzorger hebben. Geregeld willen ze zelfs helemaal niets, omdat ze de eigen bijdrage van 4,15 euro per uur niet kunnen of willen betalen. Of ze hebben geen zin in de eigenwijze kraamhulp, die komt vertellen hoe het moet.”

Juist daar ontstaan problemen, ziet Verbart. ,,Zelfs die 24 uur zijn soms onvoldoende om goede voorlichting te geven aan allochtone ouders. Door taalproblemen kan het flink ingewikkeld zijn.”

Inkomen

Ouders met een stevig inkomen pakken in veel gevallen de volle 49 uur kraamzorg, waar ze ook recht op hebben. ,,Vaak zijn ze aanvullend verzekerd en hoeven ze toch geen eigen bijdrage te betalen,” zegt de kraamverzorgster. ,,De ouders hebben goede banen, kunnen moeilijk vrij nemen. Maar dan nog komt het weinig voor dat we alleen wasjes staan te draaien. Al zou ik me kunnen voorstellen dat je alleen de 24 uur voor voorlichting in het basispakket stopt en de rest regelt via een aanvullende verzekering of op eigen kosten.”

Kijk vooral kritisch naar de eigen bijdrage, stelt Verbart. ,,Nu wordt te vaak om financiële redenen afgezien van kraamhulp, waar die wel hard nodig is.”

Persoonlijk beoordelen

Veel persoonlijker beoordelen hoeveel kraamzorg daadwerkelijk nodig is, vindt Verbart een goed idee. ,,Dan ga je terug naar de situatie van vroeger, toen de verloskundige en de kraamverzorger samen een indicatie maakten van de hoeveelheid zorguren die nodig waren. Vervolgens werd overlegd met de verzekeraar en was alles duidelijk. Nu hoor je pas een jaar later dat een verzekeraar vindt dat onvoldoende is onderbouwd waarom iemand meer kraamzorg heeft gekregen. Dat schiet niet op.”

Verbart gelooft niet dat er enorm kan worden bezuinigd op de kraamzorg. ,,In het verleden ging het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg uit van 41 uur per kind. Dat bleek te weinig en het werd verhoogd naar 49 uur. Er valt dus niet veel winst te behalen.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht