Zorg

Nieuwe app voor patiënten met borstkanker

Voor borstkankerpatiënten is er een nieuwe app beschikbaar die hen moet ondersteunen tijdens de behandeling. Met deze app, genaamd OWise, kunnen zij op een beveiligde manier gesprekken opnemen met hun arts, vragenlijsten maken, een overzicht van hun behandelingen krijgen en een dagboek bijhouden.

chirurgie, plastische chirurgie, borstvergroting, borsten, borst, implantatie, implantaten,

Bron: AFP PHOTO/ Francois Guillot

Het UMC Utrecht heeft een half jaar proefgedraaid met de mobiele applicatie. Onderzoekers volgden 15 patiënten die het gebruikten. Daarnaast werd ook hun 10 artsen en 3 verpleegkundigen naar de ervaringen gevraagd.

Opname

Vooral het gegeven dat patiënten hun gesprek met de arts veilig konden opnemen, werd door bijna iedereen als positief ervaren. ,,Vaak vergeten patiënten door hun emotie wat er allemaal is gezegd,” zegt arts-onderzoeker Danny Young-Afat, die de proef mede heeft begeleid. ,,Nu kun je het thuis nog eens terugluisteren. Bovendien komt het niet zomaar op straat te liggen of in de cloud. De privacy van zowel de patiënt als de arts wordt via de beveiliging beschermd.”

App

Toch was er wel een enkele arts die een beetje huiverig werd van het feit dat het gesprek werd opgenomen. ,,Zij wilden niet over elk woord drie keer hoeven nadenken.”Het ziekenhuis was op zoek naar een nieuwe app die kankerpatiënten kan ondersteunen; Artsen zien zich vaak geconfronteerd met ongeruste patiënten die van alles opzoeken op het internet.

Behandeling

Dat was ook één van de redenen waarom deze applicatie is ontwikkeld, zegt Anne Bruinvels van Px Healthcare. Zij is de initiatiefnemer en bedenker van OWise. ,,Voor borstkanker zijn wel 100 verschillende behandelingen mogelijk. Met deze app krijg je op-maat-gemaakte behandelinformatie en heb je al je eigen gegevens bij elkaar.” amen met de arts kan de patiënt precies invullen wat op haar van toepassing is. Daarnaast kunnen patiënten dagelijks bijhouden hoe ze zich voelen tijdens de behandelingen. Zoals de bijwerkingen of mogelijke pijn. ,,De dosis van medicatie kan dan eventueel worden aangepast,” zegt Bruinvels. ,,Je kunt de informatie ook makkelijk delen met de app.

Toegevoegde waarde

Ook de Borstkankervereniging Nederland vindt OWise een toegevoegde waarde hebben. Woordvoerder Maaike Schuurman: ,,Als je de diagnose krijgt, ben je in eerste instantie helemaal van de kaart. Onder meer deze app kan je helpen op de zaken daarna weer op een rijtje te krijgen.”

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht