Zorg

Menstruatie. Laatste taboe in de topsport

Haar uitschakeling in de eerste ronde van de Australian Open kwam volgens tennisster Heather Watson door ‘girl things’. Moedig, vinden de Britten, om de menstruatie gewoon eens te noemen.Tennis Australian Open 2015

Het is zeker zeven jaar geleden, maar oud-profvoetballer Roxanne ‘Rocky’ Hehakaija (30) herinnert zich nog elke speelminuut van een hoofdklassewedstrijd die haar ASV Wartburgia in Rotterdam speelde. “Het was een topper, Amsterdam tegen Rotterdam, en ik speelde zó ontzettend slecht. Ik was ongesteld, had last van mijn buik en kwam slecht vooruit. Na afloop kon ik op een boze trainer rekenen.”

Die nam ze op de koop toe. “Je wilt een prestatie neerzetten, en vooral niet zwak overkomen; straks moet je de wedstrijd uitzitten op de bank.”

PMS

Zeker in de topsport stel je je liever niet kwetsbaar op, zegt Hehakaija, en tegelijkertijd weet ze als geen ander dat premenstrueel syndroom (PMS) of de menstruatie van invloed kan zijn op de prestaties.

Dat beaamt ook gynaecoloog Jules Schagen van Leeuwen van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. “Gedurende PMS kunnen vrouwen door hun hormooncyclus te maken hebben met verminderde concentratie, irritatie, boosheid of een ietwat aangetast coördinatievermogen. Als je dan net een topprestatie moet leveren, kun je je voorstellen dat PMS van invloed is. Bij een psychologische sport als tennis kan dat bij een speelster net de twijfel brengen.”

Girl things

Hulde dus, voor de 22-jarige Britse tennisster Heather Watson, die het afgelopen week gewoonweg zei, nadat ze in de eerste ronde van de Australian Open was uitgeschakeld: ‘girl things’ hadden haar parten gespeeld. Op de baan had ze last gekregen van duizeligheid en misselijkheid. Hehakaija: “Je hoort het bijna nooit, terwijl het een wezenlijk onderdeel is van het vrouw-zijn. Het lijkt me goed dat mensen binnen en buiten de sportwereld zich realiseren dat wij hier mee te maken hebben.”

Laatste taboe

De Britse kranten stelden al snel vast dat Watson met haar uitspraak het ‘laatste taboe’ van Engeland had blootgelegd. Volgens journalist Jane Merrick van The Independent wordt het onderwerp zowel binnen als buiten de sportwereld nog steeds driftig onder het tapijt geveegd. Onder meer oud-sporters Annabel Croft, Martina Navratilova en Paula Radcliffe vielen Watson bij: het is hoog tijd dat er enig besef en begrip komt voor de maandelijkse ongemakken van de vrouw. Annabel Croft: “Over seks en borst-implantaten praten we met gemak, maar bij de menstruatie stopt het.”

Onberispelijk wit

‘I suffered in silence,’ schreef de oud-tennisster eerder over haar Australian Open in 1980 toen ze eveneens ongesteld was. Met net wat meer openheid en begrip zou de sportwereld er al vriendelijker uitzien, vinden de vrouwen. Waarom mogen sporters zo weinig toiletstops maken tijdens wedstrijden en wie heeft bedacht dat tennissers op Wimbledon verplicht in onberispelijk wit op de baan moeten staan?

Meer praten

The Guardian-columnist Michele Hanson herinnert lezers nu aan haar artikel van twintig jaar geleden over een eigen bloeding die liefst zeven weken aanhield. Ze schreef het stuk in eerste instantie onder een valse naam, uit schaamte. Croft, die na haar carrière een onderbroekenlijn ontwikkelde tegen menstruele ongelukjes: “Hoe meer we erover praten, hoe makkelijker het wordt voor vrouwelijke atleten.”

Prive

Snowboarder Nicolien Sauerbreij, die een gouden olympische medaille won, is niet van plan daaraan mee te doen. “Het is haar goed recht om het te melden, maar ik noem het privé.” PMS, menstruatie; het past wat Sauerbreij betreft in een lange rij van persoonlijke en externe omstandigheden die van invloed zijn op de prestatie. “Wind, kou, het matras in het hotel, de reistijd, tijdsverschil, cultuur van een land het speelt allemaal een rol, maar dan praat ik er nog niet over. Uiteindelijk is er voor jou en de buitenstaanders maar één ding dat ertoe doet, en dat is het scorebord.”

Excuusjes

“Het gaat niet om het zoeken van excuusjes,” benadrukt Hehakaija, die deel was van de damesselectie van Jong Oranje tot haar kruisbanden afscheurden. “Je bent topsporter omdat je de beste wilt zijn, en dus wil je gelijk worden behandeld. Dat Watson eruit ligt, is gewoon pech.”

Maar de potentiële winst zit volgens Hehakaija vooral in de voorbereidende trainingen en het contact met medespelers, staf en trainers. “Uiteindelijk zijn de meeste trainers toch mannen. Het is prettig als zij begrijpen waarom je een keer niet topfit bent, of plots over de rooie gaat.”

Bot

Ze herinnert zich het straatvoetbalteam in het Braziliaanse Rio de Janeiro dat ze enige tijd begeleidde voor de Stichting FavelaStreet. “De captain en het rolmodel van het team, een negentienjarige meid, was echt heel goed. Maar één keer tijdens een training was ze echt bot tegen trainer Philip. Hij snapte er helemaal niks van, vroeg aan mij of hij nog met haar moest gaan praten. Toen ik hem uitlegde wat er speelde, ging er een wereld voor hem open.”

Westers taboe

Hoewel bij gynaecoloog Schagen van Leeuwen zaken als menstruatie en PMS aan de orde van de dag zijn, ziet hij dat er buiten zijn ziekenhuis toch nog een ‘westers taboe’ heerst. Niet in de laatste plaats aangewakkerd door tamponreclames waarin vrouwen in ‘smetteloos sportpak’ beter tennissen dan ooit. Dat is lastig voor al die vrouwen met milde klachten, maar pas echt frustrerend voor die drie procent die het zwaarder te verduren heeft.

“Die vrouwen krijgen in de praktijk wellicht nog te vaak te horen dat ze zich niet moeten aanstellen. Dat zijn de vrouwen die mij vertellen dat ze zich een periode in de maand depressief voelen. Hun mannen zeggen: ‘Het is alsof ik met twee verschillende vrouwen ben getrouwd’.”

Ongesteld

Nicole Kwee (26) van het Ladies Sevens Rugbyteam zegt zich niet te herkennen in die laatste groep. “Al bleek ik wel ongesteld te zijn toen ik mijn kruisband afscheurde. Volgens mijn fysiotherapeut was er een verband.” Zelf denkt ze weinig verschil te merken in haar prestaties op het veld, ongesteld of niet. Teamleden die meer gebukt gaan onder buikpijn of stemmingswisselingen hebben zo hun eigen oplossingen. “Als we een belangrijk toernooi hebben, slikken sommigen de pil door om niet ongesteld te worden.”

Menstruatie manipuleren

Volgens Schagen van Leeuwen zijn er genoeg mogelijkheden om de menstruatie te manipuleren, zolang dat het lichaam en geest van de sporter ten goede komt. “Sportpsychologen zijn in staat om een sporter in optimale staat aan die spreekwoordelijke start te krijgen. Hoe dat in de praktijk werkt, zal per vrouw verschillen.”

Extra fit

Dat de menstruatie ook nog het positieve verschil kan maken, bewees oud-wielrenster en viervoudig olympisch kampioen Leontien van Moorsel. Zij liet ooit in de media weten dat haar menstruatie haar juist medailles opleverde; zij probeerde wedstrijden en haar ongesteldheid te combineren. Want hoewel ze voorafgaand aan haar menstruatie altijd last had van vermoeide benen, voelde ze zich daarna juist extra fit. En, zo denkt gynaecoloog Schagen van Leeuwen, zou dit positieve effect ook wel eens kunnen gelden voor vrouwen die buiten de sport topprestaties leveren. “Schrijfster Virginia Woolf zei van zichzelf dat ze graag in haar menstruatieperiode werkte omdat ze dan beter schreef. Venijniger.”

Wat is PMS?

Door de hormooncyclus kunnen vrouwen na de ovulatie en in de laatste dagen tot week voor de menstruatie last krijgen van premenstrueel syndroom (PMS). Het kan gaan om depressieve gevoelens, huilbuien, prikkelbaarheid, hoofdpijn en hartkloppingen.

Hoewel onderzoeken geen eenduidig beeld geven, stelt gynaecoloog Jules Schagen van Leeuwen dat ongeveer drie procent van de vrouwen door PMS een ernstig verstoord dagelijks leven ervaart.

Ook de daaropvolgende menstruatie (twee tot tien dagen) kan prikkelbaarheid, buikpijn en hoofdpijn veroorzaken. Het gebruik van de anticonceptiepil kan de klachten verminderen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht