Zorg

Hoe moet je poepen?

,,Omarm je darm”, zegt de 24-jarige student geneeskunde Giulia Enders uit Duitsland. In eigen land verkocht ze al 800.000 exemplaren van haar boek over ,,het meest onderschatte orgaan”.

Eerst maar even de grootste misvatting in de westerse wereld rechtzetten: de wit keramische toiletpot in het kleinste kamertje van het huis is lang niet zo’n goede vriend van onze stoelgang als we graag denken. ,,Op het toilet heb je een zittende houding, maar het is niet voor niets dat de hurkzit de natuurlijke houding is om te poepen”, zegt Giulia Enders.

Hoe poep je?

Op het puntje van haar stoel en met enthousiaste armgebaren legt ze uit hoe bij een hurkhouding het darmkanaal ‘prachtig’ recht is, terwijl bij een zithouding sprake is van een knikafsluiting van de darm. ,,Dus zetten mensen vaak te veel kracht, wat bijdraagt aan aambeien, darmziekten en verstopping.”

Het is even wennen, een keurige 24-jarige studente die uitgebreid en met veel enthousiasme praat over aambeien, ontlasting en darmkanalen. ,,Dit orgaan heeft het meer dan verdiend”, zegt ze. ,,Je zou kunnen zeggen dat we beschikken over een extreem kostbare auto, dan is het toch ook fijn om te weten hoe het allemaal werkt?”

Hoe werken de darmen?

Onze darmen functioneren minstens zo complex en geraffineerd als ons brein, dus kunnen we een hoop leren door ernaar te leren luisteren. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn, stelt ze. ,,Je lichaam vertelt je eigenlijk alles wat je moet weten, het is je belangrijkste kompas. Zo kun je iets eten en twee tot drie uur later bedenken hoe je je voelt dan is de verwerking gaande en merk je wellicht of je je bijvoorbeeld vermoeid, misselijk of juist energiek voelt.”

Boek over darmen

Tijdens haar studie geneeskunde in Duitsland werd ze gegrepen door alle kennis over het bijzondere orgaan, haar verdere zoektocht leidde tot het boek Darm mit Charme, dat in maart in Duitsland verscheen en al 800.000 keer verkocht werd. Sinds een week ligt de Nederlandstalige versie in de boekwinkel.

,,We zijn tegenwoordig zo gericht op de buitenwereld, krijgen zo veel prikkels, dat we ons lichaam soms een beetje vergeten. Wellicht dat dit boek een ander geluid brengt. Het is een nieuwe kennismaking; wat gebeurt er allemaal van binnen?”

Enders introduceert de lezer met een redelijk nieuw, maar snelgroeiend onderzoeksgebied waarin de relatie tussen darmen en de psychische gesteldheid centraal staat. Het zal niet voor niets zijn dat we ‘teleurstelling wegslikken’, een ‘nederlaag verteren’ en ‘iemand het leven zuur maken’.

Darm als veroorzaker?

,,Soms voelen we ons rot, we raken depressief of krijgen een angstaanval. Ik zeg niet dat de darm daarvan de veroorzaker is, maar nu zoeken we het nog vooral in onze hersenen of onze omgeving, terwijl er in de wetenschap de eerste aanwijzingen zijn dat ook problemen in de darmen van invloed kunnen zijn.”

In ruim tweehonderd pagina’s komen op toegankelijke wijze de toiletpot, slokdarm, het scheve maagzakje, immuunsysteem, de dunne darm, glutenallergie, probiotica en de hersenen aan bod. Ze zijn allemaal voorzien van grappige, heldere tekeningen van haar zus, vormgever Jill Enders.

Voor driekwart uit water

  • Poep bestaat voor 75 procent uit water. Het vaste deel bestaat uit bacteriën, onverteerbare plantenresten en restanten van medicijnen, kleurstoffen of cholesterol.
  • Mensen poepen gemiddeld één keer per dag, maar drie keer per week is ook nog gezond.
  • De duur tussen ‘in’ en ‘uit’ is gemiddeld een dag. Snelle darmen doen het in acht uur, langzame darmen in drieënhalve dag.
  • Mensen die last hebben van verstopping, darmziekten of aambeien kunnen de voeten op een krukje voor de toiletpot zetten en het bovenlichaam iets naar voren buigen voor een hurkzit. Op die manier is er geen knikafsluiting van de darm en verloopt de stoelgang soepeler.
Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht