Voeding

Wat is de invloed van zuivelproducten op de gezondheid?

Professor Stephan Bakker is hoogleraar Interne Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is gespecialiseerd in het metabool syndroom, een stofwisselingsaandoening. Het is een aandoening waarbij er een verstoring is van de balans tussen energieverbruik, bijvoorbeeld door lichamelijke activiteit en de hoeveelheid en soort voeding die iemand inneemt.

melk, calcium, melk, voeding

Bron: ANP PHOTO XTRA/ Koen Suy

In het onderzoek dat hij binnen LifeLines gaat doen, wordt gekeken naar het eten en drinken en het effect van vet in zuivelproducten zoals in melk, yoghurt en kaas op de gezondheid. Hiervoor worden de gegevens van LifeLines gebruikt. Er wordt gekeken naar de vragenlijsten over de inname van zuivelproducten en er worden metingen gedaan in de opgeslagen bloedmonsters van 1.600 LifeLines deelnemers in de leeftijdscategorie 60-75 jaar.

Wat is het doel van het onderzoek?

De hoofdvraag is: is het eten en/of drinken van vet uit zuivelproducten gerelateerd aan het ontstaan van obesitas of hart- en vaatziekten. Hierbij wordt gekeken naar de melkvetten in zuivelproducten zoals verzadigde vetten en transvetzuren.

Wat zijn melkvetten, verzadigde vetten en transvetten?

Het vette bestanddeel in melk wordt melkvet genoemd. Er zit een verschil in de hoeveelheid melkvet in verschillende zuivelproducten, waardoor men bijvoorbeeld volle melk, halfvolle melk en magere melk onderscheidt. Melkvet bevat een hoog gehalte aan onverzadigde vetten. Een deel van dit onverzadigde vet bestaat uit transvetzuren. Transvetzuren komen voor in zuivel- en vleesproducten van herkauwers zoals koeien. Koeien halen linoleenzuur uit het gras dat ze eten en zetten dit in de maag om in vetzuren zoals rumenzuur en vacceenzuur. Rumenzuur en vacceenzuur zijn natuurlijk voorkomende transvetzuren.

Hoe wordt het onderzocht?

Dankzij de uitgebreide vragenlijst die de LifeLines deelnemers invullen, is er veel informatie beschikbaar over het eten en drinken van zuivelproducten door deelnemers. Hoe vaak drinkt u melk? Hoeveel glazen? Volle melk of halfvolle melk?

Naast de vragenlijsten kan uit het opgeslagen bloed zeer nauwkeurig gemeten worden wat de hoeveelheid van bepaalde vetzuren, zoals het gehalte aan rumenzuur en vacceenzuur, in het bloed is. De gegevens van 1.600 LifeLines deelnemers in de leeftijd van 60 tot 75 jaar zullen worden gebruikt. Nadat er een selectie is gemaakt op basis van de leeftijd, worden de 1.600 deelnemers willekeurig geselecteerd. Dit aantal wordt in een volgende fase van het onderzoek uitgebreid naar maximaal 5.000 deelnemers.

Resultaten

De verwachting is dat begin 2016 de eerste resultaten uit dit onderzoek bekend zullen zijn.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht