Zorg

Heeft mijn kind astma? Hoe herken je astma?

Hoest uw kind vaak, heeft hij een piepende of snelle ademhaling of is hij benauwd? Dan kan het zijn dat uw kind astma heeft. Logisch dat u zich dan zorgen maakt. Ga in zo’n geval met uw kind naar de huisarts. Deze kan u advies geven en onderzoeken wat er met uw kind aan de hand is. 

Astma

( Foto: NDC Mediagroep/ Dvhn

Als uw kind vaak benauwd is, is dat flink schrikken en u maakt zich zorgen. Ga met uw kind naar de huisarts voor onderzoek. Er zijn verschillende ziekten die benauwdheid kunnen veroorzaken. Astma is er daar één van. Maar hoe herkent u het als uw kind benauwd is? Wijst de benauwdheid op astma of is het een kinderziekte?

Hoe herken ik benauwdheid?

Een duidelijke aanwijzing voor benauwdheid is kortademigheid, een versnelde ademhaling of een hoorbare, ’piepende’ ademhaling. Als een kind benauwd is moeten de spieren extra hard werken. Dit ziet u bij het ademen. Onder en tussen de ribben ziet u de borst en soms het kuiltje tussen de sleutelbenen naar binnen trekken. Als de benauwdheid erger wordt, kunt u dit ook zien aan de neusvleugels van uw kind. Deze bewegen dan op en neer bij het ademen. Dit betekent dat uw kind extra moeite moet doen om te ademen. Dit ‘neusvleugelen’ gebeurt vooral bij jonge kinderen

Astma of niet?

Als uw kind benauwd is of veel hoest, schrikt u als ouder. Dit is een normale reactie. U helpt uw kind het beste als u zelf kalm blijft. Als u in paniek raakt, kan uw kind angstiger worden, waardoor de benauwdheid vaak toeneemt. Neem bij twijfel contact op met uw huisarts. De benauwdheid kan wijzen op astma, maar dat hoeft niet. Er zijn een aantal kinderziekten die ook voor een benauwd gevoel zorgen en gemakkelijk voor astma worden aangezien:

  • RS-virus
  • Pseudokroep
  • Kinkhoest

Hoe herken je astma bij kinderen?

Als uw kind af en toe hoest of het een keer benauwd heeft, betekent dat niet direct dat uw kind astma heeft. Om de diagnose astma te stellen moeten de klachten van uw kind een tijd lang in de gaten worden gehouden. Het is wel verstandig om dit soort symptomen in de gaten te houden. Heeft uw kind vaker last van benauwdheid en hoest het regelmatig? Dan kunnen deze symptomen wijzen op astma. Heeft u dit een tijdje aangezien en de verschillende symptomen op een rij gezet? Neem dan contact op met uw huisarts. Deze kan in de meeste gevallen vaststellen of uw kind astma heeft.

De arts

Meestal doet de arts drie onderzoeken om vast te stellen of uw kind astma heeft:

  • Hij vraagt u en uw kind te vertellen welke klachten uw kind heeft, wanneer die zijn begonnen en wanneer uw kind er veel of weinig last van heeft.
  • Hij onderzoekt het lichaam van uw kind. Hij luistert bijvoorbeeld naar de longen.
  • Hij onderzoekt hoe goed de longen van uw kind werken. Dit gebeurt met een longfunctietest. Een longfunctietest is een soort blaastest. Astma is bij erg jonge kinderen moeilijk  vast te stellen. Dat komt doordat kinderen vaak pas vanaf 6 jaar mee kunnen doen aan een longfunctieonderzoek. Er kan ook een proefbehandeling met astmamedicijnen worden gegeven, of uw kind wordt doorverwezen naar een kinderarts of (kinder)longarts.

Bron: Longfonds.nl

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht