Zorg

Gevoel in de penis terug bij patiënten met dwarslaesie

Bij een groot deel van mannelijke patiënten met een ruggenmergbeschadiging of open rug kan het gevoel in de penis worden hersteld. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van plastisch chirurg Max Overgoor verbonden aan Isala in Zwolle. Via een nieuw ontwikkelde plastisch chirurgische ingreep, de zogeheten TOMAX-procedure, wordt de niet functionerende peniszenuw verbonden aan de lieszenuw.

brandwondencentrum

Dit herstel draagt sterk bij aan de kwaliteit van leven van patiënten door de verbetering van hun seksuele gezondheid. Deze behandeling is voor het eerst in Nederland toegepast. 

Seks

Met de TOMAX-procedure wordt de peniszenuw verbonden aan de lieszenuw en kan het gevoel in de penis worden hersteld. Door toepassing van de ingreep voelt de mannelijke patiënt zich weer compleet en heeft letterlijk weer gevoel bij seksuele handelingen. Plastisch chirurg Overgoor: “Patiënten voelen zich zekerder bij seksuele activiteiten en ervaren een meer intieme seksuele relatie met hun partner. Bovendien heeft het herstel van het gevoel in de penis voordelen bij zelfkatheterisatie en het tijdig vervangen van incontinentiemateriaal.” Inmiddels heeft plastisch chirurg Overgoor 54 patiënten vanuit Isala in Zwolle behandeld. Bij 60 tot 80 procent van de patiënten is deze operatieve ingreep succesvol. De basis van het onderzoek is meer dan tien jaar geleden in het UMC Utrecht gelegd.

 Dwarslaesie

Patiënten met zenuwuitval in het onderste gedeelte van het lichaam, bijvoorbeeld door een aangeboren afwijking zoals een open rug of door een dwarslaesie, hebben veelal geen gevoel in het onderste gedeelte van het lichaam. In Nederland worden elk jaar ongeveer 110 kinderen geboren met een open rug. Daarnaast komen er circa 300 nieuwe patiënten per jaar bij met een dwarslaesie door bijvoorbeeld een ongeval, infectie of tumor. Bij deze patiënten worden door beschadiging van het ruggenmerg geen gevoelsprikkels vanuit het onderste gedeelte van het lichaam doorgegeven aan de hersenen.

Erectie

Mannelijke patiënten met een lage ruggenmergbeschadiging kunnen vaak wel een erectie krijgen en ejaculeren, maar hebben daarbij geen gevoel in de penis. Plastisch chirurg Overgoor: “De TOMAX-procedure is geschikt voor patiënten die geen gevoel hebben in de penis maar wel een normaal gevoel in de lies. Dit betekent dat het ruggenmergletsel onder het niveau van de eerste lendenwervel moet zitten.” De eerste tekenen van gevoeligheid verschijnen niet direct na de operatie maar ontstaan in vier tot zes maanden na de operatieve ingreep. In het begin wordt het aanraken van de eikel ervaren alsof de lies wordt aanraakt. Hersenen hebben tijd nodig te wennen aan deze verandering. In sommige gevallen kan sprake zijn van een beschadiging aan de lieszenuw of het ontbreken van de lieszenuw in het lichaam. In deze gevallen kan het gevoel in de penis niet worden hersteld.

 Standaard ingreep

De TOMAX-procedure moet voor patiënten met een lage ruggenmergbeschadiging een standaard ingreep worden, vindt Overgoor. Het is dan ook van groot belang dat potentiële patiënten wereldwijd worden voorgelicht over deze nieuwe behandeling en dat plastisch chirurgen hierover worden geïnformeerd, zodat zij de behandeling op een goede manier kunnen toepassen. Met deze resultaten ziet plastisch chirurg Overgoor ook kansen voor herstel van het gevoel in de clitoris bij vrouwen. In onderzoeksverband worden naar verwachting dit jaar de eerste twee vrouwelijke patiënten behandeld.

 

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht