Zorg

Recept Zelf organische tandpasta maken – Column gezond leven

Wanneer je wel eens de informatie op het etiket van een tube tandpasta hebt gelezen, dan weet je dat daar enorm veel moeilijke woorden op staan bij het kopje ingrediënten. Ingewikkelde Latijnse namen van producten waar je nog nooit van hebt gehoord en waarvan je niet helemaal zeker weet of je die nu wel in je mond wilt hebben. Vandaag heb ik daarom een artikel voor jullie waarin ik uitleg hoe je zelf je eigen organische tandpasta kunt maken. Zo weet je precies wat je in je lichaam stopt.

tandpasta1

Eigenschappen van de ingrediënten

Deze tandpasta bestaat uit slechts drie ingrediënten. Hieronder zal ik per ingrediënt even de functie toelichten en uitleggen welke eigenschappen het ingrediënt heeft.

Kokosolie

Dit product wordt al veel gebruikt voor oil pulling. Oil pulling is het regelmatig spoelen van je  mond en tanden met kokosolie. De reden dat kokosolie vaak gebruikt wordt voor de mond en het gebit is het feit dat het tandbederf helpt voorkomen. Dit is te danken aan haar sterke anti bacteriële werking. Daarnaast zou het regelmatig poetsen of spoelen met kokosolie voor wittere tanden moeten zorgen. Dit kan ik je alleen niet garanderen. Iedereen roept het op het internet maar ik kan nergens onderzoeken of informatie vinden over waarom het voor wittere tanden zou zorgen.

Zuiveringszout (baking soda/bicarbonaat)

Zuiveringszout schijnt dankzij haar licht schurende werking te zorgen voor wittere tanden. Een soort scrub dus voor je gebit. Daarnaast zorgt het voor een frisse adem. Een slechte adem wordt namelijk veroorzaakt door bacteriën die tussen de tanden achterblijven. Omdat zuiveringszout (en ook de kokosolie) een anti bacteriële werking hebben, is je adem voortaan altijd fris! Vooral voor rokers en notoire koffiedrinkers is zuiveringszout uiterst effectief. Poets 3x per week met enkel zuiveringszout om de rookaanslag op je tanden weg te werken! Heb je last van aften in je mond of keelpijn? Ook dan kun je terug vallen op zuiveringszout. Los het op in water en gebruik het als mondspoeling.

Etherische olie

De etherische olie dient vooral als smaakmaker of geurmaker. Je kunt je voorstellen dat kokosolie en zuiveringszout niet de meest lekkere voedingsmiddelen zijn. Voeg daarom wat pepermunt olie toe, om toch meer een tandpasta idee te creëren. Zo heb je direct een frisse adem! Ikzelf gebruik graag tea tree olie. Kruidnagelolie wordt van oudsher vaak gebruikt tegen tandpijn en kiespijn. Dit kun je dus ook prima toevoegen aan je tandpasta!

Benodigdheden

– 2 eetlepels kokosolie

– 2 eetlepels zuiveringszout (baking soda)

– een aantal druppels biologische etherische  olie (tea tree of pepermunt bijvoorbeeld)

– eventueel Keltisch zeezout (voor extra whitening effect)

Bereidingswijze

Zorg dat de kokosolie vloeibaar is. Verwarm het dus eventjes, dan is het beter te bewerken. Wanneer je kokosolie vloeibaar is, voeg je het zuiveringszout (baking soda) en de etherische olie toe. Je kunt eventueel ook nog Keltisch zeezout toevoegen aan je mengsel (verwarm dit dan eerst wel goed zodat het smelt want de korrels zijn te grof om zo toe te voegen). Meng het goed en laat het afkoelen in een potje in de koelkast, zodat de olie weer kan stollen.

Ga je je tanden poetsen? Schep dan met een theelepeltje wat van je zelfgemaakte tandpasta uit het potje en doe het op je tandenborstel. Denk er wel goed aan dat je de wasbak goed na spoelt met warm water. De kokosolie stolt namelijk als het afkoelt.

Let op! Wanneer je een gebitsprothese hebt is het verstandig geen zuiveringszout te gebruiken in je tandpasta. Deze tast namelijk de lijm aan die in de prothese wordt gebruikt. Daarnaast is het aangeraden niet dagelijks te poetsen met je zelfgemaakte tandpasta. Het zuiveringszout heeft een licht schurende werking waardoor je niet te agressief en te vaak moet poetsen. Drie keer per week een poetsbeurt vervangen met deze tandpasta is voldoende.

Naomi Vogelsang en Jolanda Gerritsen schrijven wekelijks een column over hun gezonde levensstijl. De ene week is het een sporttip, de andere week een recept of gewoon over de levensstijl. Deze week was het de beurt van Naomi.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht