Voeding

Het nut van kauwgom. Bacteriën vangen met suikervrije kauwgom

Kauwgom blijkt een prima bacteriënvanger. Dat ontdekte Stefan Wessel, promovendus bij de afdeling Biomaterialen van het UMCG. Samen met zijn team ontwikkelde hij twee methodes om het aantal bacteriën op en in een gekauwd stukje kauwgom te kunnen tellen. Maar, benadrukt Wessel: een kauwgompje kan poetsen en flossen niet vervangen.

kauwgom

Wessel liet vijf proefpersonen kauwgom kauwen gedurende verschillende kauwtijden, variërend van dertig seconden tot en met tien minuten. Vervolgens onderzocht hij de stukjes kauwgom op aantal en soorten bacteriën. “Na dertig seconden kauwen heb je ongeveer honderd miljoen bacteriën gevangen”, zegt Wessel. “Even voor het perspectief: dat is vergelijkbaar met het aantal bacteriën op een gebruikt stukje flosdraad. Naarmate mensen langer kauwden, vonden we meer verschillende soorten bacteriën, maar nam het totale aantal bacteriën af. Waarschijnlijk wordt de kauwgom na langere tijd minder plakkerig omdat de hoeveelheid speeksel in je mond toeneemt. De eerste dertig seconden is de kauwgom het meest effectief.”

Levende bacteriën tellen

Om het aantal bacteriën op de stukjes kauwgom te kunnen tellen, ontwikkelde Wessel twee meetmethodes. De eerste methode werkt aan de hand van een kweek, het laten groeien van bacteriën. Op deze manier kan het aantal levende bacteriën worden geteld. De tweede methode meet zowel het aantal levende als dode bacteriën. De kauwgom wordt eerst opgelost waarna de hoeveelheid DNA wordt gemeten. “Elke bacterie bevat DNA”, legt Wessel uit. “Dus als je de hoeveelheid DNA weet, dan weet je ook de hoeveelheid bacteriën.”

Mond nabootsen

Voorafgaand aan het eigenlijke onderzoek had Wessel een reeks metingen verricht om zijn onderzoeksresultaten mee te kunnen vergelijken. Daarvoor bootste hij de omstandigheden in een menselijke mond na. “We deden stukjes kauwgom met een bekend aantal bacteriën in de vinger van een latex handschoen en gingen daarmee vijf minuten ‘vingerkauwen’ in een bak water van 37 graden”, vertelt hij. “Daarna maten we opnieuw de hoeveelheid bacteriën middels de twee methodes.”

Gaatjes

Welke soort bacterie het meest gevangen werd, heeft Wessel met de toegepaste methodes niet kunnen achterhalen. “Het zou heel mooi zijn als we de bacteriën konden vangen die gaatjes en tandvleesontsteking veroorzaken. Je wilt namelijk niet alle bacteriën in je mond kwijt, een aantal heeft een beschermende functie. Een volgende stap zou zijn om een kauwgom te ontwikkelen die voornamelijk de slechte bacteriën vangt.”

Bacteriën verwijderen

Of die er nu wel of niet komt, kauwgom kan tandenpoetsen en flossen nooit vervangen, benadrukt Wessel. “Kauwgom verwijdert bacteriën op de kauwvlakken. Met flossen en tandenpoetsen kom je ook echt tussen de tanden en bij het tandvlees.” Een kauwgompje na de maaltijd is volgens Wessel wel een prima idee. Kauwgom kauwen stimuleert namelijk de productie van speeksel. Al kauwend ‘spoel’ je de etensresten tussen je tanden weg en versterk je het tandglazuur. Welk merk kauwgom je gebruikt, maakt niet zoveel uit. “Als het maar wel suikervrij is.”

Bron: KennisInZicht

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht