Well-being

Niet storen: ik ben buiten – ontspannen met Mariska van Gennep

Eigenlijk heb ik vroeger geleerd om geen zinnen of vragen met ik te beginnen, maar ik ben wel heel nieuwsgierig of je vorige keer gemediteerd hebt. Dit kun je hieronder in het reactieveld aangeven (waarvoor heel veel dank). 10 buiten

Deze keer heb ik eigenlijk het tegenovergestelde voor je. Ga eens lekker naar buiten om te wandelen, sporten, met de kids spelen, sneeuwballen gooien of wat dan ook. Gewoon lekker frisse lucht inademen is in de winter ook heel goed voor je. En het regent vaak veel minder hard en lang als je wel naar buiten gaat, dan wanneer je de hele dag binnen zit. Je komt door de buitenlucht straks fris weer binnen en hebt veel meer zin om te gaan doen wat je eigenlijk moet (mag).

10 hardlopen

Buiten

Probeer eens als je buiten bent om wat meer aandacht te geven aan wat je aan het doen bent. Met aandacht lopen, met aandacht bij je kids zijn of met aandacht genieten van het natuurschoon. Ik heb een aantal voordelen van buiten zijn voor je gevonden:

  • In plaats van naar de sportschool te rijden, ben je al buiten aan het bewegen. Het spaart je tijd.
  • Buitenlucht is vaak veel gezonder dan binnenlucht. Vooral moderne panden zijn (te) goed geïsoleerd. Koken, huisdieren verslechteren het klimaat binnen en frisse lucht kan alleen maar binnen komen via roosters (mits open) en een ventilatiesysteem. Je kunt dit verbeteren door de lucht te zuiveren en altijd de ventilatieroosters open te zetten.
  • Veel mensen worden blijer en gelukkiger van buiten zijn door het zonnetje en door frisse lucht. Dit wordt veroorzaakt door het gelukshormoon ‘endorfine’. Deze wordt aangemaakt als je actief bezig bent.
  • Je gaat wanneer jij tijd hebt. Ook al heb je maar ‘even’ je kunt altijd naar buiten. En iets is beter dan niets.
  • Je krijgt voldoende blauw licht, wat erg belangrijk is voor je dag- en nachtritme. Zit je veel binnen en krijg je daardoor minder licht, dan kun je slaperig worden. Lekker er op uit dus!

Waar wacht je nog op? Heel veel plezier!

Mariska van Gennep schrijft twee keer per maand een column voor Gezondheid en Co. Meer weten over Mariska? Volg haar dan op Facebook

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht