Voeding

Hoe kun je gezonder leven?

Je hebt besloten om er (helemaal) voor te gaan, een gezonder leven! Maar hoe begin je en waar moet je zoal op letten? Ik zal je een aantal tips geven om de eerste stappen te maken naar een gezond leven!

 

Print

Vervang alle witte producten voor volkoren producten

Denk hierbij aan: wit brood, witte macaroni, witte spaghetti, crackers, beschuit, witte rijst en witte afbakbroodjes. Allemaal producten gemaakt van witte bloem, ook wel tarwebloem genoemd. Waarom is tarwebloem dan een minder gezonde keuze?

De graankorrel bestaat uit drie delen: helemaal binnenin zit de meelkern, onderin bevindt zich de kiem en om het geheel zit het buitenste vlies ook wel de zemel genoemd. De meest goede voedingsstoffen zitten in de kiem en in de zemel.
Witte bloem is de vermalen meelkern van de graankorrel. Voor volkorenmeel wordt de hele korrel vermalen, dus de meelkern, de zemel en de kiem. In volkorenmeel zitten dus de meeste goede voedingsstoffen.

Kort samengevat zijn dit dan de do’s en don’ts:

DO: volkoren producten kopen die gemaakt zijn van volkorenmeel dus:

  • volkorenbrood (grof of fijn)
  • volkoren macaroni
  • volkoren spaghetti
  • volkoren crackers
  • volkoren beschuit
  • zilvervliesrijst
  • volkoren afbakbroodjes

DON’T: producten kopen waar tarwebloem of (witte) bloem in zit

Gezonde keuzes zijn onder andere ook amandelmeel (glutenvrij), speltmeel, roggemeel, boekweitmeel (glutenvrij)

Laat de frisdranken en vruchtensappen staan

Voor een gezonder lichaam zul je toch echt de frisdranken en vruchtensappen moeten laten staan. In deze producten zitten ontzettend veel suikers en die dragen niet echt bij tot een gezonde levensstijl. Mocht je er echt moeite mee hebben, spreek dan met jezelf af dat je 1 dag in de week frisdrank mag drinken. Als alternatief voor de kant en klare vruchtensappen ga je toch lekker zelf in de keuken bezig. Koop je favoriete vruchten, doe ze in de blender of slowjuicer en maak je eigen verse vruchtensappen zonder al die ongezonde geraffineerde suikers. Verder probeer je zoveel mogelijk te beperken tot het drinken van water, koffie, thee of eigengemaakte vruchtensappen (smoothies).

fruit smoothie

Halveer of stop met het gebruik van suiker in koffie en thee

De meeste mensen drinken zo’n 4 kopjes koffie en/of thee per dag. In die koffie of thee gaat dan vaak ook 1 of 2 klontjes suiker. Zonde, zonde. Ten eerste wordt de smaak van de koffie of thee verbloemd door de suikers en ten tweede zit er tegenwoordig in onze dagelijkse voeding al zoveel toegevoegde suikers dat we eigenlijk elke dag al teveel suiker tot ons nemen. Dat is ook 1 van de redenen waarom ik ben begonnen met ‘clean eten’ en dus het zelf maken van al mijn gerechten. Want het lijkt wel of tegenwoordig overal suiker in wordt verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan brood, soepmixen, sausmixen, juspoeders, koekjes, snacks, kant en klaar maaltijden allemaal producten waar suiker aan is toegevoegd. Wil je toch graag een zoetstof gebruiken, neem dan bijvoorbeeld (rauwe) honing, kokosbloesemsuiker, stevia of agavesiroop. Dit zijn gezonde suikervervangers. En voor het bakken en bereiden van gerechten maak ik graag gebruik van bananen en dadels als zoetstof.

Begin de dag altijd met een ontbijt

pindakaas havermout

Geen tijd, geen zin, of het lukt me niet om ‘s ochtends te eten. Veel gehoorde smoezen van mensen die hun ontbijt overslaan. Zo jammer want door ‘s ochtends te ontbijten word je motortje aangezet. Je hebt de hele nacht niks gegeten dus het ontbijt zorgt ervoor dat je goed kan functioneren, je darmen worden in werking gesteld, je bent energieker en je zorgt ervoor dat je later op de dag niet onnodig gaat lopen snaaien. Op mijn blog en Instagram vind je genoeg lekkere, makkelijke en gezonde ontbijtjes ; ) dus geen excuses meer.

Ga bewegen

Naast gezonde voeding is beweging ook enorm belangrijk voor een gezonde levensstijl. Kies een sport die je leuk vindt, zo houd je het langer vol. Of ga samen met iemand sporten, die persoon kan jou motiveren om te gaan als je even geen zin hebt. Zelf ervaar ik na het sporten altijd een fijn gevoel, dan ben ik blij dat ik ben geweest. Mocht ik een moment hebben waarop ik totaal geen zin heb om te gaan, dan denk ik vaak even aan dat fijne gevoel dat ik na de tijd heb. Meestal weet mij dit wel over te halen : )

Haal de verleidingen niet in huis

Het is zo verleidelijk, rondlopen door de supermarkt met al die lekkernijen om je heen. Pfff, soms zou je willen dat je oogkleppen op hebt tijdens het boodschappen halen. Wat mij altijd goed helpt is door met een gevulde maag mijn boodschappen halen. Ga je namelijk met een lege maag op pad dan is de kans vele malen groter dat er producten in je karretje belanden die niet op je boodschappenlijstje staan. Hier is dan ook gelijk de tweede tip, maak een boodschappenlijstje en houd je hieraan want zonder lijstje weet je het wel…

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht