Voeding

Vijf suikerklontjes in ranja. Hoeveel suiker krijgt je kind?

Vijf suikerklontjes in een glas ranja, echt waar??!!’ Dit is een veelgehoorde reactie tijdens voorlichtingen over gezonde voeding op school. Kinderen, ouders en leerkrachten  weten vaak niet dat er zoveel suiker in onze drankjes zit. GGD Fryslân Jeugdgezondheidszorg kijkt samen met de kinderen naar de drankjes.

drinken

Hoeveel zou je per dag kunnen of moeten drinken en wat is dan eigenlijk gezond drinken? Hoeveel suikerklontjes zitten er bijvoorbeeld in ranja of een vruchtensiroop? En is appelsap of frisdrank op waterbasis dan beter? Het is voor de meeste kinderen best wel even schrikken dat er zoveel suikerklontjes in hun favoriete drankjes zitten. Want 5 klontjes suiker in de thee doen? Nee, dat zouden ze nooit doen.

Kinderen krijgen vaak te veel suiker binnen

Nederlandse kinderen van 7-18 jaar krijgen gemiddeld 8 suikerklontjes per dag binnen uit zoete drankjes. Dit komt overeen met ongeveer 130 calorieën. Door zoete drankjes alleen al krijgt een kind vaak meer dan de helft van de energie binnen die ze hebben te besteden aan ”extra’s”. Om 130 calorieën (8 suikerklontjes!) uit de zoete drankjes te verbranden, moet een kind van twaalf jaar 19 minuten fietsen, 12  minuten voetballen of 11 minuten zwemmen.

Een paar voorbeelden:

1 glas frisdrank (waterbasis)(200 ml)      : 3 suikerklontjes

1 glas ijsthee (200 ml)                                 : 4 suikerklontjes

1 glas cola (200 ml)                                      : 5 suikerklontjes

1 glas limonade (200 ml                              : 5 suikerklontjes

1 glas vruchtensiroop (200 ml)                  : 5 suikerklontjes

1 blikje energydrink (250 ml)                     : 6 suikerklontjes

1 flesje hypertone sportdrank (330 ml)    : 12 suikerklontjes

Energiedrankjes

Energiedrankjes zijn ook geen gezonde keus. Het is beter om ze niet, of alleen bij uitzondering te drinken. Energiedrankjes bevatten (veel) cafeïne en kinderen boven de 13 jaar krijgen daarom het advies maximaal 1 blikje per dag te drinken. Kinderen onder de 13 zouden het helemaal niet moeten drinken.

 Water: het beste alternatief

Maar wat is dan wel gezond? De beste keuze is gewoon water drinken. Water is lekker, houd je fit en zorgt voor een mooi gebit. Niet onbelangrijk, het Nederlandse water uit de kraan hoort tot het beste van Europa, is betrouwbaar en lekker koel! En ….het is het beste voor de dorst.

Kraanwater is bijna gratis. Daarmee kunnen we een hoop geld besparen. Voor 1 euro kun je namelijk een heel jaar water uit de kraan drinken, uitgaande van 1,5 liter per persoon per dag. Flessenwater is 150 tot 500 keer zo duur en zeker niet gezonder dan kraanwater.

Tips voor lekker water drinken

  • Koop een leuk flesje of versier je eigen flesje/beker en maak hier je speciale ‘waterflesje’ van. Uit dit flesje drink je niets anders dan water.
  • Maak eens ijsblokjes van uitgeperst citroen- of sinaasappelsap! Doe naar smaak 1 of 2 van deze ijsblokjes in een glas water.
  •  Andere leuke ideeën voor ijsblokjes: doe een kers, aardbei, framboos of braam in een ijsblokjeshouder (1 per blokje) en vul dit aan met water. Of voeg een blaadje munt toe aan je water. Leuk én lekker!

Voor meer informatie over aandacht voor waterdrinken thuis of op school neem contact op met GGD Fryslân afdeling Jeugdgezondheidszorg. Of kijk voor de aanpak van gezonde voeding op school: www.gezondeschoolfryslan.nl

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht