Zorg

Brenda van Osch schreef het boek “Het onvoltooide kind”

Eva was zwaarder dan een pak koffie, lichter dan een pak suiker. In Het onvoltooide kind doet Brenda van Osch (42) verslag van haar ervaringen met dochter Eva, die in 2002 met dertig weken veel te vroeg werd geboren. Ze woog 680 gram minder dan een pak suiker. Van Osch gaat in het boek ook op zoek naar de grenzen van pril leven. 

baby inktvis

Uw boek Het onvoltooide kind is geen aanklacht tegen het in leven houden van te vroeg geboren kinderen, schrijft u in uw voorwoord. Wat is het wel?

“De directe aanleiding om dit boek te maken was dat eind 2010 de behandelgrens van premature kinderen nog verder omlaag ging, naar 24 weken. Ik schrok daarvan. In onder meer Duitsland en België werden zulke baby’s ook voorheen al in leven gehouden, maar ik vroeg me af of we dat wel moeten willen. Want hoe jonger een kind ter wereld komt, hoe groter de kans op handicaps.”

“Van de kinderen van 24 weken houdt ongeveer een derde forse handicaps. Om antwoorden te krijgen op de vragen die ik hierover had, ben ik naar de afdeling neonatologie in het AMC gegaan. Ik wilde weten hoe de artsen hun keuzes maken. Hoe ver ga je met behandelen? Ik heb in het AMC geleerd dat het heel moeilijk is te voorspellen hoe een kind het later zal doen. Hoe dan ook houdt een deel van de vroeggeboren kinderen handicaps. Ondertussen wordt er bezuinigd op de gehandicaptenzorg. Heel cru vind ik dat.”

Eva is nu twaalf. Hoe gaat het met haar?

“Het is alsof twee jaar geleden bij haar het kwartje is gevallen. Tot die tijd was ze ontzettend onrustig. Doordat ze doof is, verstandelijk beperkt en autistisch, was de wereld voor haar moeilijk te begrijpen. Die onrust is grotendeels weg. Ze slaapt ook beter, waardoor ze overdag beter in haar vel zit. Al heeft ze nog steeds slechte dagen.”

“Eva zat verstandelijk heel lang op het niveau van een kind van twee. Nu is ze verstandelijk ongeveer vier jaar. Als ze wat wil zeggen of vragen, heeft ze nu de rust je aan te tikken, een gebaar te maken of haar bord met pictogrammen te gebruiken. Het blijft gissen wat er in haar omgaat, maar de basale dingen kan ze duidelijk maken.”

“Eva woont vanaf haar zesde in een instelling. Sinds ruim een jaar slaapt ze weer drie nachten per week thuis. Heel fijn. Eva is vertrouwd met haar broertjes; die kunnen werkelijk alles bij haar maken. Maar ze gaat ook huppelend de taxi in om terug te gaan.”

Haar broers zijn zeven en vier. Was het een moeilijke beslissing, meer kinderen krijgen?

“We hebben daar best lang over gedubd. Toen er na jaren zoeken bij Eva geen genetische afwijking was gevonden, waren we min of meer overtuigd dat het pech was geweest en durfden we het wel aan. Ik ben heel blij dat we drie kinderen hebben voor de balans. Voor Eva is het fijn dat ze thuiskomt in een gewoon gezin. Voor onze zoons is het ook goed; ze vinden een zus die ‘anders’ is volkomen normaal. Je zult mij niet horen over de ‘verrijking’ van het hebben van een gehandicapt kind, maar Eva hoort bij ons.”

Journalist Brenda van Osch kreeg haar dochter Eva metdertig weken en één dag. In het boek schrijft ze over haar en over de dilemma’s rond het behandelen van extreemvroeg geboren kinderen.

Traag strekte ze haar rechterbeentje uit en leek te vergeten het weer neer te leggen. Haar voetje stak pal omhoog, als een toorts, hier ben ik! De huid was rood en licht doorschijnend, ik zag blauwe adertjes lopen.Een pasgeboren vogeltje, dacht ik, nee gladder: een konijntje.

Al weken probeerde ik me voor te stellen hoe klein ze zou zijn. Ongeveer dertig centimeter was me verteld, zo lang als een A4’tje. Zwaarder dan een pondspak koffie, maar lichter dan een pak suiker. Ik haalde mijn pop van vroeger voor de geest, maar er wilde geen beeld van een baby’tje komen.

Nog altijd stak haar voet omhoog. Ik kneep één oog dicht en hield mijn hand in het licht, optisch naast haar beentje. Mijn wijsvinger was ongeveer even lang en dik als haar onderbeen. Ze woog 680 gram, had Lennard, mijn man, me verteld. Op tien gram na precies zoveel als de echoscopiste na de laatste metingen schatte. Hoe was het mogelijk.

Met bed en al had de verpleging me naast de couveuse gereden. Ik had mijn operatiehemd nog aan, helblauw met drukkers aan alle kanten. Ze hadden me toegedekt met een zachte wafeldeken, ik had er even onder gespiekt en voorzichtig gevoeld. Mijn lege buik was verpakt in gazen, bijeengehouden door een ziekenhuisonderbroek van netkous. Onder mijn navel was alles verdoofd; het vlees voelde klam en niet eigen.

Ik wilde haar zien, maar draaien lukte niet. Ik leunde op mijn linkerelleboog en verlegde met mijn vrije hand mijn heup. Lennard schoof naast me en samen staarden we naar ons kind: Eva.

Haar hoofd was niet groter dan een tennisbal. Ze had een provisorisch mutsje op van rekbaar gaas. In haar rechterneusgat zat een slang die was vastgeplakt met drie repen leukoplast. De pleister liep over beide wangen en over haar voorhoofd tot aan de muts. De slang uit haar neus ging via een vertakking over in een helblauwe geribbelde buis die was verbonden met een apparaat buiten de couveuse. Het beademingsapparaat, begreep ik. Nooit geweten dat beademen ook via je neus kon.

Ik keek naar haar borstkasje dat opkwam en weer inzakte. Op. Neer. Toen ik het zag, drong ook het hijgende geluid van de machine tot me door. Zuig. Puf. Zuig. Puf. Bij een andere couveuse klonk een alarm; één van de getallen op de monitor boven het bedje knipperde. Een verpleegkundige liep erheen, zette het geluid uit en boog zich over de baby. Ook zo’n ieniemienie.

Er kwamen belletjes uit Eva’s mond. Ook daar ging een slangetje naar binnen, zag ik, dun als een sliert spaghetti. In haar rechterarm zat een infuus gefixeerd met een enorme spalk. Haar luier, nauwelijks groter dan een inlegkruisje, was losjes omgedaan. De onderkant kwam tot aan haar knieën, de rand reikte tot haar middel. Er liepen allerlei draden in en uit. Onder de bal van haar linkervoet brandde een lampje dat was vastgezet met klittenband.

Ik liet mijn ogen opnieuw over haar heen glijden. Haar oogleden leken gezwollen, haar mondje was verder opengezakt. Met het blote oog kon ik haar nagels op deze afstand net waarnemen.

Alles zat erop en eraan. Zo onaf en perfect tegelijk.

* * *

Het moest nog diep in de nacht zijn. We waren de enige ouders op de intensive care. Het licht was gedimd, de verpleegkundigen fluisterden, enkele couveuses waren afgedekt met een doek. Eva was om 21.31 uur geboren; één van de artsen had het tijdstip hardop van de klok in de operatiekamer afgelezen, had Lennard verteld. Op 14 juli. Quatorze juilliet, een mooie datum. Eigenlijk had ze op 21 september geboren moeten worden, tien weken later. Boven de verpleegkundigenpost hing ook een klok, ontdekte ik: een paar minuten voor half 2. Ze was bijna vier uur oud.

‘Gaat het een beetje?’ Maaike had zich al voorgesteld en ons gefeliciteerd, een jonge vrouw in blauw tenue met een lief gezicht. ‘Ze doet het goed hoor, het is een pittige meid.’

Ze vertelde hoe ze na een telefoontje uit de operatiekamer was voorbereid op een slappe, uitgeputte baby. Eva’s hartje klopte wel na de geboorte, maar veel te langzaam, met zo’n veertig slagen per minuut. Ze ademde niet. De artsen hadden haar twaalf minuten moeten reanimeren voor haar hart het juiste ritme te pakken kreeg en vasthield. Een zo vroeg geboren baby hoorde een hartslag van ongeveer 150 te hebben. Enkele minuten later zag ze roze; daarna begon ze weer langzaam op prikkels te reageren. Toen ze stabiel aan de beademing lag, belden ze de afdeling: Eva kon worden opgehaald.

Lennard had me al verteld dat ze een tijd met haar bezig waren geweest. Maar twaalf minuten reanimeren dat leek me erg lang.

Tot Maaikes verbazing had Eva op de afdeling met grote ogen om zich heen gekeken. Wakker en alert.

Pittig, dat zouden we nog vaak gaan horen. Het behoorde tot het jargon van bemoedigende woorden dat ouders de hoop moest geven dat alles goed kwam. Net als stoer, dapper en eigen willetje.

‘Willen jullie haar even aanraken?’ Zonder op antwoord te wachten opende Maaike een deurtje van de couveuse. ‘Toe maar.’

Mijn hand kon precies bij Eva’s beentje. Ik liet haar voet door mijn vingers glijden, frummelde aan haar teentjes, streelde haar kuit. Ze voelde zacht en warm, minder kwetsbaar dan de rode huid deed vermoeden. Ze reageerde niet op mijn aanraking. Bij ons had ze haar ogen nog niet opengedaan.

Ik maakte plaats voor Lennard, liet me terugzakken in de kussens en sloot mijn ogen. De moeheid en morfine vaagden me weg; ik voelde niets meer, alleen zwaarte.

Ze was eruit. Ze leefde.

‘Laten we gaan.’

Brenda van Osch: Het onvoltooide kind.Balans, €18,95.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht