Zorg

Paracetamol en zwangerschap geen goede combinatie

Zwangere vrouwen kunnen beter geen paracetamol meer slikken. Door het regelmatig innemen van de pijnstiller lopen ze verhoogd risico op het krijgen van jongetjes met niet-ingedaalde zaadballen.

Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek van het Erasmus MC onder tienduizend kinderen die tussen 2002 en 2006 zijn geboren en die sinds de zwangerschap van hun moeders tot volwassenheid worden gevolgd.

zwanger paracetamol

paracetamol

Onderzoek naar paracetamol en zwangerschap

Bij een kwart van de jongetjes met niet-ingedaalde teelballen lijkt dit te komen door paracetamolgebruik.” Op termijn willen de Rotterdamse onderzoekers onderzoeken of het slikken van paracetamol ook leidt tot geslachtsafwijkingen bij meisjes. KNOV, de beroepsvereniging van verloskundigen, vindt dat onderhand te veel zaken als schadelijk voor de zwangerschap worden beschouwd.

Zwanger en paniek

“Zwangeren raken in paniek”, stelt verloskundige Simone Valk. “Zwangerschap lijkt een enge ziekte. Ik word niet goed van alle voorschriften.” Het Voedingscentrum beaamt dat de lijst strak is. “Maar”, stelt Els Dijkstra, voorlichter en diëtist, “voedingsleer is een jonge wetenschap. Telkens komen er nieuwe inzichten. Daarom ziet wat zwangeren mogen er anders uit dan vijf jaar geleden.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht