Zorg

Het hoofd van Iris – Column over ADD

Mijn naam is Iris de Wit en mijn column is  hier vanaf nu wekelijks te lezen. Het is voor mij niet de eerste keer dat ik schrijf, in die 17 (bijna 18) jaar dat ik nu al op deze aardbol rondloop heb ik eigenlijk nooit mijn pen/potlood of glitterstiften neergelegd en daarom ben ik ook ontzettend blij dat ik nu de kans krijg mijn verhalen te delen met een groter publiek.

Iris
Al vanaf dat ik een klein meisje ben schrijf ik al in dagboeken. van schriften uit de Hema tot dagboeken met ‘echte’ sloten, de meesten vol geplakt met dingetjes die ik heb gevonden op die dag, of die aansluiten op mijn verhaal. Waar ik die tijd vandaan haal? Ja, dat weet ik eigenlijk ook niet. Het gebeurt gewoon.  Ik maak er denk ik ook wel de tijd voor, puur omdat het schrijven mij rust in mijn hoofd biedt.

Stemmen

Leven met mijn hoofd is niet altijd simpel, hij zit vol met honderden stemmen die van alles en nog wat van mij willen. En ze weten gewoon niet hoe ze zich stil moeten houden. Omdat het er zoveel tegelijk zijn, hoor ik ze wel, maar versta ik ze niet. En dat is erg vervelend.

De eindeloze gedachte stroom en mijn overgevoeligheid voor emoties van mezelf ,maar ook van anderen, zorgt er voor dat een dag door komen gewoon voor mij soms wat lastiger is. En dat heeft blijkbaar een naam, en een echte stempel zelfs: ADD en HSP. En dan ben ik ook gezegend met een stel hersens die een IQ van tegen de 150 hebben.  Je hoort mij er niet over klagen, alleen het is lastig naar al die stemmen te luisteren, na te denken en dan ook nog een verklaring te zoeken voor alles wat om je heen gebeurt.

Altijd vragen..

Stel je voor, je bent aan het eten, maar je hoofd zit zo ergens anders, bijvoorbeeld bij het idee dat je een metalen vork in je mond doet en of dat je eten ook beïnvloedt, en waarom metaal, en geen hout? Maar oh, die tafel moet ook nodig weer in de olie. En die geur van olie, ohlala. Je kunt dan waarschijnlijk wel begrijpen dat het heel lastig is als de radio dan ook nog aan staat te blèren, want daar wil je eigenlijk ook naar luisteren, maar je broertje vertelt over zijn bezoek aan Walibi dus daar wil je ook naar luisteren. En dan ook nog eten.. oh je bord is al leeg. Verhip. Wat at ik eigenlijk?

Oordopjes

Daarom loop ik vrijwel altijd met mijn oordopjes in, de wereld eventjes wat stiller maken en naar die enkele stem luisteren die je toe zingt. Heerlijk!
Vooral in het verkeer heb ik er veel baat bij. anders word ik gek van al de gekleurde auto’s en geluiden die overal vandaan komen. Het klinkt heel raar om te lezen misschien, maar voor mij zorgt muziek voor stilte, en dat is zeldzaam.

 Mijn column

Kortom, al deze verwarringen van het dagelijkse leven schrijf ik maar al te graag van mij af. Maar mijn voornaamste doel hiervan is mensen bereiken die zich hetzelfde voelen als ik. Vooral omdat ik gemerkt heb dat ik mij in mijn leven eigenlijk altijd al alleen en niet begrepen heb gevoeld. En dat gun ik niemand. Ik hoop dat ik voor iemand daar een kleine houvast kan bieden en kan zeggen: Je bent niet alleen! Ik weet precies hoe jíj je nu voelt en daar ga ik je bij helpen.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht