Zorg

Fluitenkruid als middel tegen kanker

In het onkruid fluitenkruid zit een stofje dat sterk lijkt op een middel dat gebruikt wordt als chemotherapie tegen kanker. De Rijksuniversiteit Groningen is bezig dat stofje uit het kruid te halen om er een medicijn van te maken. Het is een van de voorbeelden van het project Phytosana dat in het Duitse Papenburg is gepresenteerd.

fluitenkruid, kanker

Fluitenkruit wordt ingezet tegen kanker

De Rijksuniversiteit, Hanzehogeschool, het Duitse instituut voor levensmiddelentechnologie en een hele serie bedrijven werken samen in Phytosana, met geld van onder meer de provincie Groningen en de Eems-Dollard Regio. Het doel is om traditionele kennis over de helende werking van bepaalde kruiden wetenschappelijk aan te tonen en vervolgens met de stoffen uit die kruiden producten te maken en te verkopen.

Kruiden en kanker

“In Duitsland is traditioneel een sterke interesse in de werking van kruiden en natuurlijke middelen”, zegt professor Wim Quax, hoogleraar farmaceutische biologie aan de RUG. “Wij van de Rijksuniversiteit vinden belangrijk dat de werkzaamheid wetenschappelijk wel goed wordt aangetoond en daar hebben wij methodes voor. Als blijkt dat iets echt goed werkt, kan je dat op allerlei manieren toepassen en dat gebeurt ook al volop.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht