Zorg

Progressie Huntington volgen met biomarkers

De voortgang van de ziekte van Huntington is onder andere in beeld te brengen met MRI, maar dit is een relatief dure techniek. Onderzoekers van het LUMC hebben nu biomarkers in het bloed gevonden waarmee de progressie van de ziekte ook is te volgen.

Huntington

Foto: GPD/ Nout Steenkamp

De onderzoekers keken in het bloed van Huntingtonpatiënten naar hoe sterk verschillende genen tot uiting komen. Dat deden ze aan de hand van RNA, de intermediair tussen DNA en eiwitten. “We vonden 167 genen die verband houden met voortgang van de ziekte. Mensen met Huntington hadden in hun bloedcellen meer of minder van dit RNA dan gezonde mensen. En de hoeveelheid ervan was ook een maat voor de ernst van de ziekte ”, vertelt dr. Willeke van Roon-Mom van de afdeling Humane Genetica van het LUMC.

Werking behandeling meten

Van de gevonden 167 genen bleven er na strenge selectie 5 over die makkelijk en betrouwbaar te meten zijn. De betrouwbaarheid van deze genen werd bevestigd in een tweede groep Huntingtonpatiënten. “Deze biomarkers zijn geschikt als hulpmiddel om bijvoorbeeld de werking van behandelingen te meten”, aldus Van Roon. Sommige van deze genen waren al eerder in verband gebracht met Huntington, andere waren nieuw.

Genetisch materiaal afplakken

Een behandeling die de ziekte van Huntington geneest of de voortgang remt is er overigens nog niet. Er zijn wel medicijnen die de onwillekeurige bewegingen en de psychiatrische symptomen kunnen verminderen en er loopt veelbelovend onderzoek. Omdat de oorzaak ligt in een gen op chromosoom 4, proberen onderzoekers het foute stukje genetisch materiaal af te plakken, of een stukje complementair RNA op het foutieve stukje RNA plakken, zodat cellen het afbreken en het schadelijk huntingtine eiwit niet ontstaat.

Deze studie is geïnitieerd vanuit de afdeling Psychiatrie, waar onderzoek gedaan word naar psychische klachten bij patiënten met de ziekte van Huntington. Daarnaast hebben Humane Genetica, Neurologie, Medische statistiek & Bioinformatica en het Leiden Genome Technology Center meegewerkt. “Het is een mooi voorbeeld van onderzoekssamenwerking binnen het LUMC”, aldus Van Roon.

De ziekte van Huntington

De ziekte van Huntington is een erfelijke ziekte waarbij delen van de hersenen beschadigd raken. Symptomen zijn onder meer onwillekeurige bewegingen, veranderingen in de persoonlijkheid en verstandelijke achteruitgang. In Nederland lijden ongeveer 1500 mensen aan de ziekte van Huntington.

De ziekte openbaart zich vaak wanneer iemand 35 tot 45 jaar oud is, maar eerder of later kan ook. Mensen die de ziekte krijgen hebben op chromosoom 4 een gen met extra herhalingen van een korte code. Het eiwit dat zij vormen hoopt zich op in zenuwcellen en is waarschijnlijk de oorzaak van het afsterven van deze cellen. Hoe meer herhalingen in het huntingtongen iemand heeft, hoe eerder de ziekte zich openbaart.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht