Zorg

Man stressfactor in verloskamer. Man bij bevalling ja of nee?

Veel vrouwen hebben er niets aan als hun man bij de bevalling is; ze ervaren juist meer pijn door de man die denkt dat hij zijn vrouw steunt, stelden Britse wetenschappers vast. Moet de aanstaande vader voortaan wachten op de gang?

zwangerschapsvergiftiging

Hemel en aarde willen mannen bewegen om hun vrouw te ondersteunen bij de bevalling, maar het beste wat ze kunnen doen is misschien wel gewoon buiten blijven. De aanwezigheid van een man brengt voor de moeder vaak stress en gêne met zich mee. Ze blokkeert en verspilt dan essentiële energie die ze juist nodig heeft voor een bevalling. Dat blijkt uit recent gepubliceerd onderzoek van neurowetenschapper Katerina Fotopoulou van het University College in Londen.

Het effect valt hormonaal te verklaren: wanneer een moeder meer spanning voelt, produceert ze extra adrenaline, het hormoon dat ons laat reageren op gevaar. Dat belemmert de productie van oxytocine, een hormoon dat vitaal is voor de geboorte. Het brengt de weeën op gang.

Pijnimpulsen

Voor haar onderzoek rustte de neurowetenschapper tientallen hoogzwangere vrouwen uit met een toestelletje op hun vingers, om de pijn te meten tijdens de bevalling. Ook de pijnimpulsen in hun brein werden gemonitord, terwijl de vrouwen ook hun eigen pijn een rapportcijfer gaven. Dat hele proces werd herhaald als de partner naar de gang was gestuurd. Wat bleek? Geen enkele vrouw voelde minder pijn wanneer de vader z’n best deed om haar te ondersteunen. Integendeel: bij veel vrouwen gingen de pijnimpulsen iets omhoog.

De deelnemende moeders vulden vooraf ook een vragenlijst over hun relatie in. Wat blijkt: bij hechte, intieme koppels maakt het niet veel uit of de man de bevalling bijwoont of niet. Wanneer er in de relatie toch een zekere schroom of een gebrek aan intimiteit aanwezig is, liggen de zaken helemaal anders. ,,Sommige vrouwen voelen zich veel minder op hun gemak, vooral wanneer beiden niet de meest hechte, emotionele band met elkaar hebben,” aldus de onderzoekster. ,,Onze studie suggereert dat vooral vrouwen die niet zo close zijn met hun partner, meer pijn lijden.”

Prettig

In ons land woont 95 procent van de mannen de bevalling bij. Slechts bij hoge uitzondering brengen vrouwen hun kind alleen ter wereld. Linda Rentes, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) zou daar ook geen regel van willen maken. ,,Bij een bevalling is het juist belangrijk om iemand aan je zijde te hebben bij wie je je prettig voelt. Dat kan je partner zijn, maar sommige vrouwen hebben liever hun moeder of zus erbij.”

Rentes onderschrijft dat stress de weeën kan blokkeren. ,,Als de vrouw merkt dat haar partner zich niet lekker voelt, of de relatie is niet goed, dan kan ze minder oxytocine aanmaken. Terwijl ze dat nu juist nodig heeft voor betere weeën.”

Leed verzachten

Rentes, die 23 jaar als verloskundige heeft gewerkt, stuurde nog nooit een zenuwpezende man naar de gang. Wel kwam het geregeld voor dat mannen niet precies weten hoe ze het leed van de vrouw moeten verzachten. Het helpt in elk geval niet als hij constant verdwijnt om wéér een sigaretje te roken, flauwe grapjes maakt of tussendoor de laatste sportuitslagen bekijkt.

Wat moeten mannen doen

,,Ik weet nog goed dat mijn man even naar het toilet wilde tijdens mijn bevalling. Dat gebeurde écht niet. Ik liet zijn overhemd niet los.” Rentes lacht. Wat er nodig is, verschilt voor iedere vrouw, zegt ze: ,,De één wil een glaasje water, de ander wil dat haar rug gemasseerd wordt, de volgende wil even onder de douche. De man moet zichzelf een beetje wegcijferen.”

Mannen en bevallingen

Overigens reageren de meeste mannen beter op de bevalling van hun kind dan ze van te voren denken. ,,Veel mannen denken dat ze niet tegen al dat bloed kunnen en zullen flauwvallen. Maar dat gebeurt bijna nooit. Ze zitten zelf zo vol adrenaline dat ze niet knock-out gaan.”

In lang niet alle culturen zijn mannen bij de bevalling aanwezig. In moslimlanden en sommige Afrikaanse landen is dit enkel een vrouwenzaak. Zo hielp Rentes jaren geleden een kind van een Eritrees echtpaar ter wereld. Terwijl de vrouw het hele ziekenhuis bij elkaar schreeuwde, stond de aanstaande vader op de gang, met het hart in zijn keel. Rentes: ,,Ik dacht: jeetje zo heftig kan het toch niet zijn? Maar wat bleek later: in de Koran staat dat een goede vrouw in smart haar kind moet baren. Dat kan haar man niet ontgaan zijn.”

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in Leeuwarder Courant

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht