Voeding

Eieren veroorzaken geen problemen met cholesterol

In de Verenigde Staten worden de dieetbeperkingen voor cholesterolrijk voedsel binnenkort opgeheven. Ook in Nederland lijkt het voedingsadvies van de overheid die kant op te gaan. Wat is er gebeurd?

eieren, ei, voeding, eten, natuur, b12, eitwitten

Bron: Flickr/ UnitedSoybeanBoard

Liefhebbers van uitsmijters en kreeft slaken een zucht van verlichting; de Amerikaanse Dietary Guidelines Advisory Committee heeft de overheid onlangs aangeraden de beperkingen voor cholesterolrijk voedsel uit de nationale dieetrichtlijnen te verwijderen. Het is nog wel zaak in de gaten te houden of iemands cholesterolgehalte niet te hoog is, maar de stof die mensen uit voedsel binnenkrijgen zou niet langer gezien hoeven te worden als iets om je zorgen over te maken.

Wat is Cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige bouwstof die door alle dieren wordt aangemaakt, om bijvoorbeeld cellen en hormonen te maken. Er wordt daarom onderscheid gemaakt tussen voedselcholesterol dat mensen binnenkrijgen door het eten van het cholesterol van andere dieren (in bijvoorbeeld eieren, lever en kreeft zit veel dierlijk cholesterol) en bloedcholesterol dat we zelf aanmaken.

Hart- en vaatziekten

Al sinds de jaren zeventig wordt van overheidswege gewaarschuwd: cholesterolrijk voedsel zou zorgen voor cholesterolrijk bloed, en dat zorgt op zijn beurt weer voor hart- en vaatziekten. Henny Huisman waarschuwde zijn kijkers voor te veel eieren met mayonaise, en de Hartstichting bracht de Cholesterolwijzer uit. Het officiële advies van het Voedingscentrum is nu nog steeds: gemiddeld niet meer dan drie eieren per week, want dat zorgt voor verhoging van het bloedcholesterol.

Gevaar

Maar ook voor de Nederlandse Gezondheidsraad, waarop het Voedingcentrum haar adviezen baseert, lijkt het gevaar van voedingscholesterol verminderd. Het wetenschappelijk adviesorgaan werkt aan een nieuwe Richtlijn Goede Voeding, en in een gisteren naar buiten gebracht voorlopig achtergrondrapport oordeelt de raad over voedselcholesterol: het is onwaarschijnlijk dat de inname ervan (meer specifiek door het eten van eieren) het risico op coronaire hartziekten en beroertes verhoogt. Wel lijkt het eten van veel eieren het risico op diabetes type 2 te verhogen.

Goede voeding

De achtergronddocumenten voor de Richtlijn Goede Voeding zijn momenteel voor iedereen ter inzage op de website van de Gezondheidsraad. De nieuwe regels worden in de loop van dit jaar officieel. Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum: “Als de wetenschappelijke consensus verandert, passen wij natuurlijk ook ons advies aan. Het advies dat we nu over eieren geven is al redelijk genuanceerd: voor een vegetariër kan een extra eitje bijvoorbeeld heel goed zijn.”

Eieren eten

Huib Stam, die het boek Eetsprookjes schreef over de wetenschap rond voedsel en gezondheid, verwacht dat het eieradvies van de overheid binnenkort ook in Nederland de deur uit gaat. “Er is een enorme verandering in de wetenschappelijke benadering gaande. Ten eerste heeft het eten van cholesterol maar een heel kleine invloed op het bloedcholesterol. Causaal bewijs dat cholesterolverlaging daadwerkelijk hart- en vaatziekten vermindert is er ook nauwelijks.”

Cholesterolspiegel

“Een slechte cholesterolspiegel lijkt niet de oorzaak van hartinfarcten en dergelijke, maar eerder een indicatie van een verhoogd risico: mensen die ongezond eten krijgen een hoge cholesterolspiegel en ook hartinfarcten.”

Cholesterol in eieren

Emeritus hoogleraar Martijn Katan deed in de jaren zeventig al veel onderzoek naar de invloed van cholesterol in eieren op het cholesterol in het bloed. “Ik ben een beetje verbaasd over dat Amerikaanse advies, want het is algemeen geaccepteerd en met uitgebreide experimenten bewezen dat het eieren het cholesterolgehalte verhogen en dat een verhoogd cholesterolgehalte leidt tot hartinfarcten. Een ei komt overeen met zeven tot negen gram verzadigd vet; een volle eetlepel roomboter. Ik vind het daarom geen goed idee om te zeggen: eet zo veel eieren als je wilt.”

Eten

Katan snapt wel waar de tendens vandaan komt dat cholesterol in voedsel niet meer als een prioriteit wordt gezien. “Nederlanders eten gewoon niet zo veel eieren, en bloedcholesterol is met medicijnen redelijk eenvoudig te verlagen. Het eten van veel verzadigd vet uit vlees, zuivel en koekjes verhoogt het cholesterol ook, en vetzucht en het eten van veel suiker is een veel groter maatschappelijk probleem. Als je mij een lijstje van tien problemen met Nederlanse voedselgewoonten laat maken, staan cholesterol en eieren er waarschijnlijk niet eens in.”

‘Ik ken wel tien problemen met voedsel die erger zijn dan cholesterol en eieren’

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht