Zorg

Hormoontherapie vergroot ook kans op eierstokkanker

Hormoontherapie tijdens de overgang blijkt nog risicovoller dan gedacht. Vrouwen lopen niet alleen meer kans op borstkanker of een hartinfarct, maar ook op eierstokkanker. 

Interieur van de Sionsberg 2.0

Eierstokkanker

Eierstokkanker is een niet zo vaak voorkomende kanker als borstkanker. Vrouwen hebben een kans van 1 op 50 om de ziekte te krijgen. Vrouwen die de hormonen slikken om overgangsklachten tegen te gaan, lopen meer risico. Het betekent dat niet 20, maar 21 op de 1000 vrouwen risico lopen op eierstokkanker, één vrouw extra. Dat komt ook neer op één dode door eierstokkanker per 1700 vrouwen die hormoontherapie volgen.

Hormoontherapie

Volgens hoogleraar gynaecologie Frans Helmerhorst wordt hormoontherapie in Nederland al jaren ontraden door de meeste huisartsen. Die richtlijn kwam nadat eerdere onderzoeken uitwezen dat het slikken van hormonen verhoogde risico’s geeft op borstkanker en een hartinfarct. ,,Dit onderzoek versterkt alleen maar dat we het juiste beleid voeren.”

Sommige vrouwen hebben zo veel klachten als gevolg van de menopauze dat het hun dagelijkse leven beïnvloedt. De hormonen moeten die klachten verlichten, maar volgens Helmerhorst hebben de oestrogenen maar een geringe werking. ,,En als je dan nog kijkt naar al die bijwerkingen, dan zijn de risico’s gewoon te groot. Als vrouw heb je sowieso al kans op borstkanker.”

Menopauze

Hoeveel Nederlandse vrouwen desondanks alsnog hormonen slikken tegen menopauzeklachten, durft Helmerhorst niet te zeggen. In Engeland zouden dat een miljoen vrouwen zijn. ,,Maar gelukkig zijn we in Nederland niet zo pillenslikkerig als in landen als Engeland, de Verenigde Staten of Frankrijk. Wij prijzen wat dat betreft de nuchtere Nederlandse vrouw.”

Het is niet de eerste keer dat hormoontherapie in verband wordt gebracht met kanker. In de jaren 70 toonde een Amerikaanse studie een risico op baarmoederkanker. Een verhoogd risico op borstkanker werd 20 jaar later aangetoond. En aan het begin van dit millenium bleken er ook meer hartaanvallen en beroertes door veroorzaakt te worden.

Hormonen slikken

Helmerhorst zegt dat vooral vrouwen boven de 50 jaar die hormonen slikken een verhoogd risico lopen. Dat wordt alleen maar hoger naarmate je de hormonen langer slikt. ,,Als je de hormonen een paar maanden slikt of onder de 40 jaar bent, dan zijn de risico’s minimaal. Maar een huisarts moet je daar altijd op wijzen.”

Hormoontherapie werd ook al eerder in verband gebracht met eierstokkanker, maar de wetenschappers waren het daar niet over eens. Nu is het verband onomstotelijk bewezen, aldus de onderzoekers. Ze legden daarvoor 52 verschillende studies onder de loep. De onderzoekers keken hoeveel er van de ruim 12.000 vrouwen met eierstokkanker hormoontherapie hadden gekregen. Dat percentage lag op 55 procent. Vervolgens zochten ze naar het statistisch verband.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht