Zorg

Nieuwe hoop voor patiënt met ernstige brandwonden

Een Leidse onderzoeker biedt ernstige brandwondpatiënten nieuwe hoop. Hij heeft een middel ontwikkeld dat de kans op infecties aanzienlijk verkleint. Het zou zelfs de doorbraak kunnen zijn in de wereldwijde strijd tegen bacteriën die immuun zijn geworden voor antibiotica.

brandwonden2

Nu is het nog zo: als een ernstig verbrande patiënt binnenkomt in een van de drie brandwondencentra in het land, wordt gevreesd voor zijn leven. Het zijn niet de brandwonden zelf die het grootste gevaar vormen. Nee, een infectie is bij negen op de tien van deze heftige gevallen dodelijk. Antibiotica kunnen hen niet helpen.

Antibiotica

Peter Nibbering, onderzoeker op de afdeling infectieziekten van Leids Universitair Medisch Centrum, denkt het perfecte alternatief te hebben voor de huidige – onbruikbare – antibiotica. We droegen de oplossing zelfs al die tijd al bij ons, vertelt hij. Zijn onderzoek richt zich op piepkleine moleculen in ons lichaam, die antibiotica aanmaken. Dit is ons natuurlijk afweersysteem. Het houdt ziektes buiten de deur, maar lang niet allemaal. Nibbering bouwde de moleculen na in het laboratorium en maakte ze agressiever, zodat ze infecties beter bestrijden.

Zalfje

Het zalfje, dat Nibbering heeft ontwikkeld, is op brandwonden gesmeerd en doodde zo’n 99 procent van de bacteriën in de brandwond. ,,De eerste resultaten zijn veelbelovend. Toediening in een lage dosis kan vermoedelijk een infectie voorkomen en in een hogere dosis een infectie bestrijden,” vertelt hij.

De Leidse onderzoeker, die samenwerkt met de Brandwonden Stichting, brandwondencentra en ziekenhuis VUmc in Amsterdam, benadrukt dat zijn alternatieve antibioticum nog niet op patiënten is getest. Wel op stukjes huid. Met louter succes als resultaat.

Infectieziektes

Hij verwacht ook andere infectieziektes te kunnen bestrijden waar antibiotica nu geen of steeds minder vat op hebben. ,,Denk aan de dodelijke ziekenhuisbacteriën MRSA en klebsiella, longontstekingen, urineweginfecties maar ook de behandeling van eczeem. Dit middel doodt deze infecties netjes. Vooralsnog kunnen bacteriën ook niet resistent worden tegen dit nieuwe medicijn.”

Test

Momenteel wordt het alternatieve antibioticum getest op muizen. Volgend jaar zou het in de brandwondenklinieken moeten worden toegepast. Als het nieuwe antibioticum ook aanslaat bij andere dodelijke infectieziektes, heeft Nibbering een wereldwijde primeur. Jaarlijks overlijden zo’n 700.000 mensen aan bacteriën die resistent zijn geworden voor de gangbare medicijnen. Wetenschappers verwachten dat tegen 2050 er wereldwijd tien miljoen extra doden bijkomen als er geen maatregelen worden genomen. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie heeft herhaaldelijk haar zorgen uitgesproken over de ‘grote gevaren’ die resistentie tegen ziektekiemen met zich meebrengt.

Belangstelling

Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, volgt het onderzoek van Nibbering met belangstelling. ,,Ik ben voorzichtig optimistisch. De aanpak sluit aan bij de natuurlijke afweer van de mens. Maar hoe het uiteindelijk uitpakt bij de patiënt moet nog blijken.” Ook hij noemt de noodzaak alternatieven te zoeken van de huidige antibiotica ‘urgent’. De eerste resultaten van dit middel zijn veelbelovend.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht