Voeding

Mensen die zo eten – Column dietist Janet Noome

In oktober 2013 meldde een man van begin 40 zich bij mij via de email. Hij had een matige gezondheid met twee duidelijke aandachtspunten namelijk veel overgewicht en reuma. Op de verwijzing van de huisarts stond dat laatste trouwens niet vermeld. Een afspraak werd gemaakt en we kwamen in gesprek.

dn-bb-JanetNoome

Hij bleek al jaren te tobben met z’n lijf. De reuma had zichtbare sporen achtergelaten op onder andere de handen en de voortdurende pijnlijke ontstekingsprocessen zorgden dat hij nogal wat medicatie gebruikte. Dit samen met zijn horeca achtergrond en liefde voor lekker en veel eten maakte dat de huisarts op zijn verwijzing aan mij als diagnose ‘obesitas’ had gezet. De lever van meneer draaide overuren wat weer resulteerde in verhoogde leverwaardes.

Reuma en overgewicht

Het verhaal over de reuma, de ontstekingsfactoren en de leverwaardes triggerden mij. Het ging hier niet alleen om afvallen maar er speelden meer processen. Voor mij was het duidelijk: het roer moest om. En dan niet alleen ‘minder van alles eten’, maar echt om. Echt Anders Eten. Volgens cliënt had ik veel uit te leggen, want waarom was minder eten niet goed genoeg om af te vallen?

Een uur praten verder was de uitleg duidelijk en stond het nieuwe voedingsplan in de steigers. Meneer was helemaal om en enorm gemotiveerd om te starten. “Wat heb ik te verliezen, helemaal niks. En zoals ik nu at ging het ook niet goed. Dus…”.

2010-10-02 00:00:00 ILLUSTRATIE - Een dikke vrouw op de weegschaap. ANP XTRA ROOS KOOLE

ANP XTRA ROOS KOOLE

Afvallen

Deze week heb ik afscheid van hem genomen. Anderhalf jaar later en 18 kg lichter. Een prachtig resultaat. Meneer voelt zich veel fitter en alerter sinds hij zo eet. Maar voor mij is de toef op de taart de opmerking die zijn reumatoloog, werkzaam bij een gerenommeerd ziekenhuis in het noorden van het land, maakte bij de controle. De arts had geconstateerd dat de algehele conditie van meneer enorm is verbeterd, objectief vastgesteld door bloedonderzoek. Zijn ontstekingswaardes zijn beter en nu al lange tijd stabiel en de leverfunctie is genormaliseerd. De behandelende reumatoloog zei namelijk: “Dit resultaat zie ik vaker bij mensen die zo eten”.

Recept

En weet u wat het nu mooie is? Zo kan iedereen eten! Het is namelijk geen ingewikkeld nieuw dieet. Integendeel. Het is eten volgens een oeroud en simpel recept. Meneer heeft gegeten volgens de voedingsprincipes van onze verre, verre voorouders maar dan gestoken in een modern en op maat gemaakt jasje.  Het heet Paleo.

Janet Noome is diëtist en heeft een praktijk in Emmen

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht