Well-being

Voorjaarskriebels – ontspannen met Mariska van Gennep

Ook zo genoten van het prachtige weer de afgelopen tijd? Bijna een open deur om mee te beginnen. De volgende vraag is of bij jou ook de voorjaarskriebels opstaken. Nooit van gehoord? Dan ook weinig kans dat je er last van hebt of had.

11. bloem

Wel last van? Ben je dan ook druk aan het schoonmaken van je huis begonnen, of dacht je “ben je gek, de boel kan even de boel blijven, ik ga lekker naar buiten”. Dat laatste is heel goed voor jezelf zorgen.

Voorjaarsschoonmaak

Bij het eerste mag je naast de schoonmaak ook goed op jezelf letten. Huh? Ja. Want voor je het weet, ben je ramen aan het zemen, kledingkasten aan het leegmaken, schoonmaken en weer netjes alles terugleggen, stofzuigen ook achter gordijnen en weet wat voor idiote plekken nog meer, de schuur aan het opruimen, de zolder alle dozen door je handen laten gaan, bekijken wat weg mag en dan weer alles op een schone pek terugzetten, alle keukenkastjes schoonmaken (ook van de binnenkant, dus dat betekent eerst leegmaken, schoonmaken en weer vullen) enzovoorts. De grote schoonmaak werd dit vroeger genoemd, ik heb ze omgedoopt tot voorjaarskriebels.

11. schoonmaakster

Crux

Natuurlijk doe je dit “even” naast je gewone baan, je gezin en je sociale leven. En daar zit nu net de crux. Vroeger hadden de huisvrouwen, sorry zo werden onze moeders genoemd, er echt de tijd voor om een grote voorjaarsschoonmaak te gaan houden. Dit deden ze overigens ook in het najaar. Zij hadden echt dagen de tijd om alles aan te pakken en kamer voor kamer, verdieping voor verdieping alles netjes te maken. Die tijd is er tegenwoordig gewoon niet meer.

11 ramen lappen

 

Planning

Dus je kunt wel als een dolle alles schoon willen maken, bedenk van tevoren wat je wilt doen. En doe dat ook. Stukje bij stukje, beetje bij beetje. Maak er desnoods een planninkje van. Vandaag doe ik dat kastje en morgen die, dan werk ik een paar dagen en daarna… vul maar in. Hou je aan die planning en doe vooral niet MEER. Waarom niet? Omdat je anders jezelf helemaal gek gaat maken, te moe wordt, gaat schreeuwen tegen iedereen die iets uit een net schoongemaakt kastje wil pakken en dat kan nu net niet de bedoeling zijn.

Het moet wel schoon, leefbaar is ook gezellig. Neem mijn raad maar aan en doe het vooral kalm en rustig. Morgen is er weer een dag. Als de zon schijnt kun je ook lekker met een jas aan buiten zitten. Genieten, mediteren, bijkomen!

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht