Voeding

Veel vlees eten is slecht voor nierpatiënt

Meer groente en fruit en minder vlees eten, voor nierpatiënten lijkt dat nog meer aan te bevelen dan voor de gemiddelde Nederlander. Dat schrijft Niernieuws.nl. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat nierpatiënten die voedsel met een hoge zuurgraad (meer vlees en minder groente en fruit) eten een drie keer zo hoge kans op volledig nierfalen hebben als patiënten die een dieet met een lage zuurgraad volgen.

eten, vrouw, voeding, vlees, eetpatroon, eetstoornis

Bron: Flickr/ Joshua Rappeneker

Dit blijkt uit recent Amerikaans onderzoek onder bijna 1.500 nierpatiënten die deelnamen aan de National Health and Nutrition Examination Survey III (NHANES III). NHANES III is een onderzoeksprogramma dat tot doel heeft gezondheid en voedingspatronen in de Verenigde Staten in kaart te brengen. De deelnemende nierpatiënten werden voor NHANES III gemiddeld 14 jaar gevolgd. Voor de gegevens over hun voeding werden de deelnemers geënquêteerd. Hieruit bleek dat patiënten die een voedsel met een hoge zuurgraad aten, een drie keer hoger risico op volledig nierfalen hadden dan patiënten met de laagste zuurgraad. Patiënten in het midden hadden een 1,8 keer zo hoge kans als de laagste groep.

Hoge zuurgraad

Als ons voedsel een hoge zuurgraad heeft, dan blijft na vertering en stofwisseling zuur afval in ons lichaam achter (voedsel met een hoge zuurgraad wordt daarom ook wel ‘zuurvormend’ genoemd). Het tegenovergestelde van zuur is basisch. Ons lichaam is van nature een klein beetje basisch, en probeert dat zo te houden. Het zure afval wordt daarom zoveel mogelijk weer uitgescheiden (via de nieren). Voedsel verschilt in de mate van zuurvorming. Voorbeelden van zuurvormend voedsel zijn vlees en vis, terwijl groente en fruit vooral basenvormend zijn.

Weinig vis en vlees

Dat een overmaat aan zuurvormend voedsel de nierfunctie verslechtert werd op grond van kleinere onderzoeken al vermoed, maar het is goed dat dit onderzoek hier nu heldere cijfers aan hangt: als je als nierpatiënt meer zuurvormend voedsel eet, heb je een hogere kans op nierfalen. Een gebalanceerd dieet met weinig vlees en vis, en veel groente en fruit, is dus aanbevolen voor nierpatiënten, zeker zolang die zich nog niet aan een kaliumbeperking hoeven te houden.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht