Zorg

Lachen en leven – Column borstkanker Meintje Haringsma

Lachen en leven. Het zijn basiswaarden, maar soms moeilijk uit te voeren als je doodziek bent. Toen ik mijn chemo’s onderging, viel er dan ook weinig te lachen. Ik hoor wel van anderen in dezelfde situatie dat ze zelfs in die periode wel in staat waren om optimaal te genieten, maar ik kon gewoon niets.

Meintje

Zonder energie, doodziek en toch ook wel ernstig bedroefd vond ik het dan ook ernstig moeilijk om nog ietwat te leven. Ik probeer de heus mijn momentjes wel te pakken. Ik weet nog dat ik met een vriendin, twee weken na mijn eerste kuur,  een terrasje pakte. Ik mocht niet in de zon, maar het gewoon lekker buiten zijn en onder de mensen deed me zo goed. Wel moest ik na een half uur weer huiswaarts. Dat was ongeveer de langste tijd dat ik op mijn beentjes kon blijven.  Toen kuren 2, 3, 4, 5 en 6 kwamen werd alles in een razend tempo minder. Zo nu en dan even een wandelingetje, maar wel zo dat de auto altijd in de buurt was.  Ik herinner me een wandeling naar de supermarkt met wat boodschappen. Het was warm, ik moest 10 keer stoppen en smeekte in mijn hoofd om iemand die me achterop de fiets meenam.

Lachen

Nu kan ik me dat bijna niet meer voorstellen. Ik trap in de sportschool zo weer 8 kilometer weg, ik loop naar alle supermarkten en ja ik lach. Ik lach vooral met mijn liefde. Had ik voorheen al vaak na een weekend meer dan genoeg van de toenmalige liefde, mijn huidige liefde kan niet lang genoeg bij me zijn. Ik vind alles leuk aan hem en aan wat we doen. We staan samen op (nou ja, niet altijd), we gaan samen naar bed. We koken samen, we doen samen de boodschappen, we gaan samen op pad. Maar we lachen vooral heel veel samen. En ik merk dat ik daar enorm veel energie uit put.

Positieve invloed

Gierend vallen we over elkaar heen, de tranen over onze wangen. En ik merk ook dat dit lachen weer vanuit het diepste van mezelf komt. Ik kan in mijn broek plassen van het plezier.  En ik betrap me erop dat ik daardoor ook denk dat dit grote plezier vast en zeker een positieve invloed zal hebben op mijn gezondheid. Alsof je de kanker weg kunt lachen. Wat vast niet zo is, maar helpen zal het vast. En omdat ik dat gevoel ook aan al die andere mensen wil doorgeven die nu in hetzelfde moeilijke schuitje zitten, een video die mogelijk ook op hun gezichten een glimlach tovert. Na drie pogingen om hem op te nemen en drie keer bijna in mijn broek plassen van het lachen, heb ik een koptelefoon opgezet om mijn lief niet te horen.  Ik hoop dat het dat effect ook heeft op mensen die nu in een veel lastiger situatie zitten dan ik op dit moment.

 

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht