Zorg

Nieuw genetisch verband ontdekt in de strijd tegen ALS

Er is een verband ontdekt tussen de spierziekte ALS en het gen TBK1. Dit is een doorbraak voor wetenschappers omdat er nog niet veel bekend is over de genenethische mutaties die ALS veroorzaken. Hoe meer hierover bekend wordt, hoe eerder onderzoekers de stofwisselingsprocessen die tot de ziekte leiden kunnen ontrafelen en beïnvloeden.

Ice bucket challenge, ALS

Foto: Dvhn/ Corné Spardidaens

Ziektebeeld

Bij patiënten met ALS, AMytrofische Laterale Sclerose, worden de zenuwcellen die de spieren aansturen aangetast. Hierdoor raken steeds meer spieren verlamd. Uiteindelijk zorgt verlamming van de ademhalingsspier tot de dood. We spreken van familiaire ALS wanneer meerdere mensen in dezelfde familie aan de ziekte lijden. ALS hoeft niet erfelijk te zijn, soms is er geen familiair verband en dan spreken we van sporadische ALS. Deze vorm komt het vaakst voor. Ook sporadische ALS wordt veroorzaakt door genetische mutaties maar over deze genen is nog maar weinig bekend.

Onderzoek

Tijdens het onderzoek dat werd verricht onder 2784 ALS-patiënten werd bij 1% van de patiënten het TBK1 gen ontdekt. Volgens onderzoeker David B Goldstein is dit relatief kleine procent wel degelijk van belang omdat ALS een complexe ziekte is waarbij veel verschillende genetische bestanddelen een rol spelen.

TBK1

Het gen TBK1 speelt een rol wanneer twee cellulaire series stofwisselingsprocessen samenkomen; ontstekingen en autofagie. Bij autofagie worden de beschadigde onderdelen van een cel verwijderd. Het gen wordt in verband gebracht met de sporadische vorm van ALS.

Tweede gen

Een andere ontdekking was dat het gen Optineurin, OPTN, een grotere rol bij ALS speelt dan voorheen werd gedacht. Het TBK1-eiwit en het OPTN-eiwit gaan een interactie met elkaar aan, ze zijn allebei verantwoordelijk voor het functioneren van de stofwisselingsprocessen die achter ontstekingen en autofagie steken. Er wordt nog verder onderzoek gedaan naar de werking van gemuteerde genen en een mogelijke medicinale behandelwijze.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht