Zorg

Wat is asbest en mag ik het zelf verwijderen?

 Wat is asbest voor spul? Het is een verzamelnaam voor een groep mineralen, die bestaan uit microscopisch kleine, naaldachtige vezels. Vroeger werd het verwerkt in bouwmaterialen zoals golfplaten, gevelplaten en schoorsteenpijpen. Ook zat het in vinylvloerbedekking en huishoudelijke apparaten en werden er paden en wegen mee verhard.

asbest, asbestkanker

Foto: NDC Mediagroep

Wat zijn de gevolgen van blootstelling aan asbest?

Wie asbestdeeltjes inademt, kan onder andere longvlieskanker, asbestose of longkanker krijgen. Dat zijn ernstige en meestal ongeneeslijke ziekten met een lange lijdensweg. Een asbestbesmetting komt doorgaans pas na (tientallen) jaren aan het licht.

Zijn er nog veel mensen die asbestziekten oplopen?

Volgens het Instituut Asbestslachtoffers neemt het aantal asbestslachtoffers gestaag af. Dat komt doordat werken met asbest sinds de jaren tachtig is verboden. Van het aantal asbestdoden zijn twee derde mannen ouder dan 65 jaar.

Mag je asbest zelf verwijderen?

In principe niet. Het weghalen, bijvoorbeeld bij de sloop van een pand, is aan strenge regels gebonden. Alleen als het niet kan beschadigen en geen asbestvezels kunnen vrijkomen, mag je zelf een beperkte hoeveelheid asbest verwijderen. In alle andere gevallen moet een gecertificeerd bedrijf het doen en moet het worden gemeld bij de gemeente.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht