Zorg

Kinderen die kliederen met eten leren sneller woordjes

Flatsj! Daar ging weer een lepel doperwtenpuree tegen het behang. Ook weleens gek van je dreumes die met z’n eten gooit? Treur niet: kinderen die kliederen met vloeibare stoffen, leren sneller woordjes.

peuter, eten, kind

Foto: NDC Mediagroep

Van havermout tot en met lijm, de dreumesen die meededen aan het onderzoek van Larissa Samuelson, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Iowa, mochten met allerlei vloeibare producten spelen. Samuelson merkte al snel dat de kinderen die het meeste kliederen, ook degene zijn die het snelste woordjes oppikken.

Ontdekken

,,We weten dat kinderen vaste vormen (zoals een bal of blok) gemakkelijker begrijpen. Maar vloeibare stoffen, zoals lijm of voedsel, zijn heel lastig voor kleintjes. Ze kunnen die niet snel in een context plaatsen. Behalve als een kind het zelf kan ontdekken.”

En ja, hoe doen ze dat? Inderdaad, door er mee te smeren, het te proeven, voelen en gooien. ,,En kinderen die daar helemaal vrij mee mogen experimenteren, snappen het materiaal sneller en kunnen er dan een woordje aan hangen.”

Knoeien

Peuters die in een kinderstoel mochten knoeien, hadden nog een streepje voor op kinderen die aan een gewone tafel moesten zitten. Interessant, aldus Samuelson. ,,Blijkbaar durven ze in een vertrouwde omgeving meer te kliederen en daardoor leren ze sneller. Een tafel is toch onveiliger.”

De Amerikaanse hoogleraar hoopt dat ouders hun kinderen wat losser laten en het schoonmaken van de muur bij de eetkamertafel voor lief nemen. ,,Het ziet er waarschijnlijk uit alsof je kind gewoon voor de lol met zijn eten gooit – en dat kan ook best zo zijn – maar bedenk dan maar dat ze er véél van leren,” aldus Samuelson. ,,Het gaat bovendien niet om de woorden die je kent, maar die je nog gaat leren.”

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3348 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht