Zorg

Het hoofd van Iris (3) – Column ADD

De derde column deze week en ik was vorige week al van  plan om de handdoek in de ring te gooien, ben ik blij dat ik dat toch maar niet gedaan heb, want ik heb een hele hoop te vertellen. 

 11020250_637075363086765_842753438690390945_o
De reden dat ik wilde stoppen? Omdat er teveel tussenkopjes boven de stukjes tekst stonden bij de column van vorige week. Daar werd ik zo gek van dat ik dacht ,,Weet je wat? Ik hou er gewoon helemaal mee op.”  Alleen maar omdat ik vond dat door die kopjes mijn werk prutserig leek en stom. Dit is precies iets wat er heel vaak gebeurt in mijn hoofd. Het gaat anders dan ik verwacht en daar kan ik dan niet mee om gaan. Zaterdag moest mijn moeder me dus bellen op het werk om me gerust te stellen dat de column niet verprutst en lelijk was door die tussenkopjes. Alleen omdat het er zelfs voor zorgde dat ik me niet kon concentreren op het werk. En dan ben je bijna 18. Tja. Oke genoeg gezegd over mijn rare hersenspinsels. We hadden vakantie deze week en die heb ik goed benut.

Dierentuin

10994806_583270151810304_1219893852_n
Vrijdag op scouting hadden we besloten maandag naar de dierentuin te gaan en dat was ontzettend gezellig. Er zegden een paar mensen af op het laatste moment, dus zijn we maar met z’n drieën gegaan. Vooral het ritje in de trein vond ik super. De dieren ook hoor, maar als er iets is wat ik fijn vind, is dat reizen met de trein. Hij is groot, ruim, heeft veel ramen en rijdt zo soepel en stilletjes over het spoor.  Geen stinkende auto’s in allemaal verschillende kleuren die overal vandaan komen schieten.
In treinen heb ik ook helemaal geen oordopjes nodig om rustig te blijven en dat voelt soms best wel even goed. Het was heel erg rustig in de dierentuin, dus we konden rustig eventjes blijven staan kijken als we dat wilde.
Ik vond het erg fijn dat het niet zo druk was, want als ik ver van huis ben raak ik veel sneller in paniek dan als ik wat ga doen wat ik de buurt is. En vaak is een teveel aan mensen om mij heen de laatste druppel die ik dan nodig heb. Maar nu, ben ik samen met twee anderen naar Emmen afgereisd zonder oordopjes. We hebben daarna een hele dag in de dierentuin rond gelopen en toen weer terug zonder een moment last te hebben van mijn hoofd.
Dinsdag ben ik gaan  schaatsen met twee vriendinnen. Het was leuk om eindelijk weer even gebruik te kunnen maken van mijn prachtige kunstschaatsen. Want dat is ook iets wat ik superleuk vind om te doen. Dus toen had ik weer een goede dosis energie voor woensdag, en dat heb ik nodig gehad.
11012312_583270161810303_423944870_n

Heftige dag

Woensdag was voor mij een leuke, maar heftige dag. Ik ging zwemmen in het nieuwe zwembad in Joure met dezelfde twee jongens die mee waren met mij naar de dierentuin. We waren even vergeten dat het zwembad net heropend was en dus de halve wereld het idee had om te gaan zwemmen die dag. Het was dus ongelofelijk druk. Ik heb van mijn leven nog nooit zoveel mensen bij elkaar gezien, zelfs bij concerten waar ik ben geweest was het minder ‘merkbaar’ druk.
Op een gegeven moment viel er een meisje, ik zag het gebeuren. Iedereen ging staan kijken en niemand haalde hulp terwijl het duidelijk niet goed ging met haar. Op zo’n moment word het mij dan allemaal echt te veel. Ik ben naar de badmeester gerend (ja, ik weet dat dat niet mag in het zwembad maar dit was anders)  en daarna heb ik tegen Alex en Bauke gezegd dat ik eigenlijk wel weg wilde. Zoveel mensen bij elkaar is voor mij een trigger om last te krijgen als ik me niet helemaal op me gemak voel, maar als er dan ook nog mensen pijn hebben of vallen gaat de escape knop aan en wil ik eigenlijk wel weg bij de plek die mij de last bezorgt.
Voor dat dit allemaal gebeurde hebben we wel echt superleuk kunnen zwemmen, en ik was zeker nog eens gegaan, ook al was het zo druk.

Fijn

Het was fijn dat ik gewoon tegen de jongens durfde te zeggen dat ik het wat moeilijk had door de drukte en de valpartij en daarom graag wilde gaan. Normaal gesproken (voor deze column) had ik mij stil gehouden omdat ik me er voor schaamde dat zo’n ding het voor mij kan verprutsen. Nu kon ik het gewoon zeggen en ze waren niet boos of wat dan ook. Het is vaak in mijn hoofd veel erger dan dat het werkelijk is, dat merk ik nu ook met de column. Ik had gedacht dat iedereen mij nu zou afstoten omdat ik ‘raar’ was, maar het tegendeel gebeurt, mensen hebben begrip voor me en reageren er heel rustig op.

Almere

11015478_583272168476769_246413761_n

Donderdag ben ik met Aapje (zo noem ik mijn beste vriendin altijd) naar Almere geweest. Daar zit een stripboekwinkel en daar zouden we al in de kerstvakantie heen, maar toen scheurde ik mijn enkelbanden en kon dat helaas niet doorgaan.  Dus daarom gingen we gisteren en daar heb ik een geweldige poster gevonden van een anime die ik gekeken heb, en daar ben ik zo blij mee. Ook in Almere heb ik op een bepaald moment ook veel last gehad van mezelf. Gewoon puur omdat ik me druk maakte om allemaal dingen die om me heen gebeurde en ik daardoor niet goed kon genieten van het moment zelf. En toen kropte ik het wel op omdat ik het voor aapje niet wilde verprutsen, met als gevolg dat het me midden in de V&D teveel werd en in tranen uit barstte. Toen ik mijn hart had  gelucht, ging het ook wel weer, en was de rest van de dag nog superleuk.

Leermomentje

Wat ik vooral geleerd heb deze week, en dus ook graag met jullie wil delen is dat het vaak allemaal zo veel erger lijkt, dan dat het in de werkelijkheid is. En  je dus eigenlijk die grens gewoon over moet gaan, omdat de kans dat het meevalt eigenlijk veel groter is dan dat er een Derde Wereldoorlog uitbreekt omdat jij liever niet op vakantie gaat vanwege heimwee.
Al met al heb ik een super leuke vakantie gehad. Vanavond is er een filmavond bij scouting. Een superafsluiter voor een supervakantie!
Iris de Wit is 17 en heeft ADD. Daarnaast is ze hoogsensitief en heeft ze een IQ van 150. Iedere vrijdag mogen we even in haar hoofd kijken
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht