Zorg

Menstruatie in veel landen nog steeds taboe

Toegang hebben tot hygiënische voorzieningen tijdens de menstruatie wordt door Nederlandse vrouwen als normaal beschouwd. Maar in veel landen rust er op menstruatie nog steeds een groot taboe.

menstruatie

Foto: freedigitalphotos.net

Uit internationaal onderzoek van de hygiëneaanbieder blijkt dat vrouwen in China, Brazilië, Rusland en Zuid-Afrika zich sociaal beperkt voelen wanneer zij ongesteld zijn. Tachtig procent van de Indiase meisjes had geen idee wat hen overkwam toen zij voor het eerst ongesteld werden en slechts 12%  van de 335 miljoen Indiase vrouwen heeft dan toegang tot maandverband. Een derde van de meisjes in Zuid-Afrika kan niet naar school in deze periode en in Bangladesh missen vrouwen hierdoor ongeveer zes dagen werk per maand.

maandverband

Hygiëne essentieel voor gelijkheid van vrouwen

Acht van de tien Chinese vrouwen vindt dat menstruatie hen in een achtergestelde positie in de samenleving drukt en voelen zich zowel in hun persoonlijke leven als in hun carrire benadeeld. Maar de gevolgen van het taboe rondom menstruatie treffen vooral de minst ontwikkelde delen van de wereld. Vrouwen en meisjes menstrueren gemiddeld 3000 dagen in hun leven en zijn hiermee de belangrijkste gebruikers van water, sanitair en hygiënische producten. Toch hebben miljoenen vrouwen nog steeds geen toegang tot een schoon toilet, water en zeep en zijn gedwongen textiele doeken, krantenpapier of klei te gebruiken wanneer zij ongesteld zijn. Producten zoals maandverband zijn onbetaalbaar of gewoonweg niet beschikbaar, waardoor urineweginfecties en genitale aandoeningen veelvoorkomend zijn.

Empowerment als stimulans voor participatie

Wegens het taboe dat er op menstruatie als gespreksonderwerp heerst, zoeken vrouwen met soortgelijke problemen elkaar steeds vaker op. De helft van de Chinese vrouwen gebruikt het internet om anoniem in contact te komen met andere vrouwen om hierover te praten. In Brazilië en China vinden 8 op de 10 respondenten dat politici en media een hogere prioriteit moeten geven aan de hygiënekwesties. SCA benadrukt het belang van toegang tot goede voorlichting over persoonlijke hygiëne en stimuleert educatieve initiatieven in Azië, Latijns-Amerika en Rusland. ”Een veilige en hygiënische menstruatie zou voor alle vrouwen ter wereld normaal moeten zijn. Om dit fundamentele recht veilig te stellen, is actie op elk niveau van de samenleving nodig. Van de meisjes en vrouwen zelf, tot aan politiek leiders en multinationals zoals SCA.” aldus Gertie Eikenaar, directeur communicatie bij SCA Benelux.

Samenwerking SCA en WSSCC

De Water Supply & Sanitation Collaborative Council (WSSCC), een VN-orgaan dat zich inzet voor sanitaire voorzieningen en hygiënebehoeften van kwetsbare en gemarginaliseerde mensen is met SCA een samenwerking aangegaan om gezamenlijk het taboe op menstruatie voor vrouwen en meisjes over de hele wereld te doorbreken. SCA en WSSCC trekken gezamenlijk op in het bieden van onderwijs over menstruatieproblemen en het belang van goede hygiëne.

 

 

 

 

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht