Zorg

Minder risico op allergieën door afwassen

Kinderen die thuis met de hand afwassen hebben minder kans op allergieën. Dat blijkt uit onderzoek van het Zweedse Queen Silvia Children’s Hospital. Twaalf procent van alle onderzochte gezinnen wast thuis met de hand af, in deze groep komt eczeem en astma minder vaak voor dan bij gezinnen die een vaatwasser in huis hebben.

RENESSE-ZOMERSERIE #2-CAMPING

Onderzoek

Ruim duizend Zweedse gezinnen deden mee aan het onderzoek. In de gezinnen die op de ouderwetse manier afwassen heeft 23% van de kinderen last van eczeem en 1,7% van astma. In de gezinnen waar een vaatwasser het werk doet hebben 38% van de kinderen last van eczeem en 7,3% van astma.

Eetgewoontes

In het onderzoek werd niet alleen naar afwas gewoontes gekeken. Andere bepalende factoren zoals het eten van gefermenteerd voedsel en van etenswaren die meteen van de boerderij komen werden ook mee genomen. Kinderen die tenminste eens per maand voedsel dat direct van de boerderij komt of gefermenteerd voedsel eten hebben ook minder allergieën.

Hygiëne

De onderzoekers vermoeden dat kinderen die vaker met de hand afwassen minder last hebben van allergieën omdat ze een beter immuunsysteem hebben. Volgens de hygiënehypothese zorgt blootstelling aan bacteriën voor een goed werkend immuunsysteem. Hierbij vermelden ze wel dat het te vroeg is om massaal met de hand te gaan afwassen. Daarvoor moet eerst worden onderzocht of afwassen met de hand inderdaad voor blootstelling aan meer bacteriën zorgt.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht