Zorg

We worden slimmer, maar weten niet waarom

We worden steeds slimmer. Onderzoekers van Kings College in Londen concluderen dat het gemiddelde IQ sinds 1950 met 20 punten is gestegen.hersenen

En dat terwijl de IQ-testen juist almaar moeilijker worden. Een Amerikaan die nu een test van een eeuw geleden maakt, zou een gemiddelde IQ van 130 scoren. Ronduit briljant dus. Zou een Amerikaan van begin vorige eeuw een hedendaagse test maken, dan blijft hij steken op een IQ van 70. Dat is zwakbegaafd.

IQ-testen

De Londense onderzoekers Peera Wongupparaj, Veena Kumari en Robin Morris vergelijken in het wetenschappelijke tijdschrift Intelligence de resultaten van 200.000 deelnemers aan IQ-testen over een periode van 64 jaar. De deelnemers waren afkomstig uit 48 verschillende landen. Vooral in opkomende economieën als India en China werken de hersencellen aanmerkelijk beter dan voorheen. Het IQ van de Britten kachelt echter achteruit.

Verklaring

Een verklaring hebben de wetenschappers niet. ,,Er bestaan veel theorieën, maar geen enkele is bewezen,” zegt Robin Morris tegen de BBC. Mogelijk is de toegenomen intelligentie te danken aan beter onderwijs. Bovendien bereiden veel scholen hun leerlingen tegenwoordig voor op de IQ-test.

Ook de veranderde samenleving kan een rol spelen. Gezinnen zijn kleiner, waardoor kinderen aan de eettafel al sneller betrokken worden in grotemensengesprekken. Bovendien doet de complexere maatschappij een groter beroep op onze cognitieve vermogens.

Een andere theorie stelt dat we veel visueler zijn ingesteld dan onze voorouders. Dankzij de tv en computer zijn we beter in staat om vragen met schema’s en afbeeldingen te beantwoorden. Ook voeding is van belang. Vooral een tekort aan jodium kan een mens dom houden.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht