Zorg

Het hoofd van Iris (4) – Column ADD

Vandaag schrijf ik alweer de vierde column, dus is het ongeveer een maand geleden dat ik voor het eerst zo open over mijn eigen leven besloot te vertellen. En vandaag wil ik het over een serieuzer onderwerp hebben. Er is zoveel veranderd. Zowel voor mezelf maar ook voor de mensen om mij heen. 
largeUDR3Y10I
Ik merk heel erg aan mezelf dat ik veel rustiger ben over hoe ik me voel, hierdoor maak ik me minder druk en is de kans op een ‘uitbarsting’ veel kleiner. Ook de mensen om mij heen begrijpen beter waarom ik soms anders op bepaalde dingen reageer en dat neemt voor beide partijen een hoop stress weg.

Uitbarstingen

De vermindering van uitbarstingen vind ik heel erg fijn. Ik denk in ieder geval dat ze op lange termijn een stuk minder zullen worden en ook ooit wel eens op zullen houden, maar door de hectiek van de afgelopen maand heb ik juist meer van die ‘bijna buien’ gehad.  Dat komt gewoon omdat ik eventjes moet wennen aan de nieuwe situatie, niks ergs hoor!  Dit is een van de moeilijkste dingen voor mezelf om over te praten maar ik ga het toch proberen zo goed, en duidelijk mogelijk uit te leggen voor jullie. Dat is tenslotte waar deze column over gaat.

gbs

Impulsen en prikkels

Soms zijn er momenten dat er veel  impulsen en prikkels van buiten op je afkomen, bijvoorbeeld in een stressvolle situatie of een ruzie met bijvoorbeeld een familielid  of dat ik me gewoon zelf te druk maak. Voor mij, komt alles zo hard binnen en als die prikkels maar lang genoeg aanhouden en niet afzwakken kan het gebeuren dat mijn hoofd denkt: Oké, nu is het tijd om alle controle te verliezen en jou alles te laten vergeten wat je in de komende 3 minuten gaat doen/zeggen.  toedeloe!

Ervaring

Dit een hele vervelende ervaring, je raakt in een soort trans waar je je later niks meer van kan herinneren, maar het doet niet alleen pijn van binnen maar je hele lichaam kan er onder lijden. ik zal uitleggen wat er gebeurt in een situatie als bijvoorbeeld een ruzie. Aller eerst merk ik dat ik de drang krijg om te bewegen, vaak ga ik met mijn vingers tegen mijn benen aan trommelen of op een tafel om mezelf af te lijden van alles dat schreeuwt in mijn hoofd.

11025657_586382734832379_850984726714269575_n (2)

Ondertussen staan alle stemmen op volume honderd en schreeuwen ze naar me dat ik dik, lelijk en niks waard ben en vooral dat alles mijn schuld is. ik hoor vaak helemaal niks meer van de dingen die mensen dan in het echt dan nog tegen me zeggen.

Te laat

Daarna krijg ik het Spaans benauwd en begin ik (voor mijn gevoel) enorm te zweten. Vanaf dit punt is er met moeite nog een weg terug maar zodra ik het heet krijg is het eigenlijk al te laat. Ik kan nog terug, maar dan moet ik de ruimte krijgen weg te gaan van de situatie of prikkels die mij deze last bezorgen. Of iemand die mij een knuffel geeft zodat de tintelingen over gaan in verdriet en ik alle energie eruit kan huilen.

Als dit niet kan, dan begin ik meestal (van wat ik na de tijd hoor) heel hard te schreeuwen of te huilen, of te springen of stampen of wat dan ook.  Meestal is het niet eens meer aan de ruzie gerelateerd maar je keert gewoon compleet in jezelf, ik heb heel vaak het gevoel alsof ik vecht tegen een tweede persoon die mij over wil nemen en mijn lijf dingen wil laten doen die ik helemaal niet wil.

Spieren

largeG35PULFL
Deze situaties gebeuren heel vaak thuis en gelukkig weet mijn moeder heel goed wat ze dan moet doen om me te helpen, de ruzie houdt dan ook ‘tijdelijk’ op omdat ik dan echt hulp nodig heb.   En dan begint voor mij t vervelendste gedeelte, mijn complete lichaam, elke spier die je maar kan bedenken spant zich helemaal aan, mijn vingers en tenen gaan krom staan en ik heb t gevoel dat ik helemaal verstijft ben. Alles tintelt en voelt doof. En eigenlijk voel je zoveel maar ook gewoon helemaal niks. En het doet zo verrekte veel pijn.

Uitgeput

Helder denken kan trouwens ook niet meer op zulke momenten. Het voordeel van die spierspanning is wel dat ik heel snel, heel erg uitgeput raak en dus op een gegeven moment zelf weer wat terug kom op aarde, en dan gaat dat vaak gepaard met hyperventilatie.

Gelukkig ben ik in de loop der jaren steeds betere manieren gaan vinden om op t laatste moment dit soort buien tegen te houden.  Vaak ga ik onder de koude douche staan of naar mijn kamer en zet ik muziek aan.  Dus zo erg als ik het nu beschrijf gebeurt hooguit, 1 a 2 keer per jaar.

Nare ervaring

Het is zowel voor mij als mijn omstanders een hele nare ervaring. En dit is ook waarom ik me soms zo schaam voor wie ik ben/kan zijn.  Vooral voor mijn broertje. Ik wil dat hij me ziet als zijn grote zus en niet als een of ander onstabiel raar kind.

Tot nu toe is het 1 keer gebeurd op school en ik was meteen de pispaal. Ik werd zo erg gepest dat ik maar van school veranderd ben, en godzijdank heb ik het daar tot nu toe tegen kunnen houden.   Het maakt me zo verdrietig dat ik al zo veel mensen om me heen kwijt ben geraakt om de dingen die ze dan zien gebeuren. En ik voel me er onwijs schuldig over. Terwijl ik er helemaal niks aan kan doen.

jkk

Lastig

Maar voor mezelf vind ik t ook heel lastig om echt heel close te worden met mensen, omdat ze dan waarschijnlijk vast wel eens mee zullen maken dat het fout gaat en dat ze zich dan rot schrikken. Daarom merk ik,  dat wanneer het niet goed gaat, ik de mensen die me het meest naast staan van me ‘afduw’ zodat ik in mijn eentje ben zodra het gebeurt.  Het is heel eenzaam, maar in mijn ogen wel de beste oplossing.

Gewoon Iris

Ik begrijp heel goed dat mensen zoiets hebben van ‘die Iris hoeven we ook voorlopig niet meer te zien halleluja’ maar het is niet wie ik ben. Het is iets waar ik net even wat meer vatbaar voor ben. Ik besta niet alleen maar uit ADD/HSP en al die stempels die ik nu onderhand al verzameld heb.  Ik ben ook nog gewoon Iris de Wit, die houdt van games, muziek en naar de sterren staren.
bgfsa
Voor mij is het heel moeilijk om hier over te schrijven, en t geeft me buikpijn als ik denk aan alle mogelijke reacties die ik hier op ga krijgen maar ik vind wel dat het iets is wat jullie moeten weten. En hopelijk zijn er meer mensen die dit soms overkomt want ik schrik er zelf altijd behoorlijk van.

Ik schrijf hierover, omdat ik dus afgelopen zondag zo’n uitbarsting heb gehad en ik er nog steeds over loop te malen. En dus een goed onderwerp is om over te schrijven. Het is tenslotte een kijkje in mijn hoofd. En er is niks wat me op t moment meer bezig houdt dan afgelopen zondag.

Mocht je hier meer over willen weten of vragen, ik hoor het graag.

Een liedje die goed omschrijft hoe ik me heel vaak voel in zulke situaties is Passenger met Whispers

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht