Zorg

Realitysterren komen na de serie niet makkelijk meer van hun reputatie af

Nu heeft Boer Geert sinds kort een liefje (Hetty, verrassing!), maar blijft hij met een akelig etiket zitten. En ‘Geile Geert’ is de niet enige in de historie van reality-tv. Kom hij ooit nog van zo’n reputatie af? En, hoe dan? ‘Geert moet weten: ik ben meer dan een hashtag’. 

boergeert

Ze kennen elkaar nog niet. Maar het zou helemaal geen kwaad kunnen als Boer Geert – de meest besproken deelnemer uit deze reeks Boer zoekt Vrouw – in het Groningse Mussel in zijn auto zou stappen. Een straffe 700 kilometer zou afleggen. En bij Boer Willy in het Franse Ivoy-le-Pré aan zou bellen. Boer Willy overkwam volgens psycholoog Joris Bruyninckx in de Vlaamse versie van het tv-programma namelijk bijna hetzelfde als Geert. De Franse landbouwer werd ook al snel als een bronstig, handtastelijk mannetje weggezet. ,,Een soort Geile Willy.” Maar – belangrijker – de Fransman bedacht een uitstekende manier om met zijn nieuwe ‘status’ te leven. Maar daarover aan het einde meer.

Bruyninckx, die zelf betrokken was bij honderden tv-series, windt er geen doekjes om. Gewone mensen in reality-series? Die realiseren zich van tevoren nóóit waar ze in stappen. ,,Ik schat dat 95 procent van de kandidaten totaal onderschat wat de ongelooflijke impact van zo’n programma is. Zeker als deelname negatief uitpakt.”

Depressies

In het somberste geval kunnen deelnemers er zelfs ernstige psychische problemen aan overhouden. ,,Dat gaat natuurlijk lang niet voor iedereen op. Maar sommigen krijgen last van depressies. Van angst. Van het gevoel dat iedereen op ze let. Zelfs bij de bakker.”

Daarom staan er, al sinds het prille begin van reality-tv, psychologen klaar om mensen te helpen. Dat geldt óók voor Boer zoekt Vrouw. De KRO wil er weinig over kwijt, maar laat weten dat er voor Geert, de andere boeren én de logees ‘voor, tijdens en na de uitzendingen’ een team is ‘om te begeleiden’.

Weinig reality

Maar wat kandidaten én kijkers volgens mediapsycholoog Jaap van Ginneken maar blijven onderschatten, is hoe weinig reality er in realityseries zit. ,,Vanaf het begin drukken programmamakers hun stempel. Bepaalde kandidaten worden wel of niet geselecteerd, er wordt een script geschreven, het gefilmde materiaal wordt enorm ingedikt. En zo ontstaan vanzelf bepaalde verhaallijnen, bepaalde plots én bepaalde personages. En die worden soms sterk aangezet.”

Waarmee Van Ginneken (auteur van Van Big Brother tot hersenhype) maar wil zeggen: Geile Geert, het is een ‘gecreëerd beeld’. ,,En dat beeld wordt opgepikt door de buitenwereld. Door social media. Door tv-recensenten. En dan nóg eens aangezet. Zo ontstaat, niet geheel toevallig, zo’n hashtag Geile Geert.”

Imago

De tv-historie toont volgens Van Ginneken dat sommige deelnemers hun nieuwe imago gretig omarmen, waar anderen er mee blijven worstelen. Zo was Sabine Wendel lange tijd aangeslagen door het predicaat ‘snol’ dat ze aan de eerste, historische reeks van Big Brother overhield. Maar heeft Barbie (Oh, oh, Cherso) de status van blonde bimbo juist volledig geëxploiteerd.

Volgens tv-wetenschapper Joke Hermes zijn er wel grote verschillen. ,,In sommige realityseries zit veel meer ‘te kijk zetten’ dan in andere. In Boer zoekt Vrouw mag Geert gewoon Geert zijn. Daar heb ik een prettiger gevoel bij dan bij Hotter Than My Daughter. Daar worden opvallende vrouwen niet alleen gestereotypeerd, maar vervolgens ook getransformeerd.”

Kracht van Social Media

Paul Stamsnijder (adviespraktijk De Reputatiegroep) vermoedt wel dat de KRO in dit geval ‘de kracht van social media’ heeft onderschat. ,,Niemand had kunnen bevroeden dat deze hashtag zo snel opgang zou maken.” En Stamsnijder weet één ding zeker: ‘het zal nog een hele tijd aan de Groningse boer kleven; zeker nog jaren. Beeldvorming is hardnekkig’.

Wil de Groninger ervanaf, dan kan hij volgens imagodeskundige Alex van der Zwart twee uiteenlopende tactieken toepassen. ,,Of hij gaat voor een mediaoffensief, waarin hij ook allerlei andere kanten van zichzelf laat zien. Of hij trekt zich juist een tijd terug. Dan wordt hij snel minder interessant.” Psycholoog Bruyninckx wil aan Geert best de tips kwijt die hij altijd met ‘zijn’ kandidaten deelt. ,,Eén: praat niet met de roddelpers. Wat je ook zegt, het wordt verdraaid. Twee: mijd social media. De dingen die daar circuleren, daar word je niet vrolijk van. Drie: omring je met mensen die je kennen. Geert moet weten: ik ben meer dan een hashtag.”

Humor

Bruyninckx’ belangrijkste advies: ‘speel met het imago dat je gekregen hebt’. ,,Het heeft totaal geen zin ertegen te vechten. Dus ga er met humor mee om.” En zo komt Vlaamse Willy weer langs. Geerts Franse evenknie. Bruyninckx: ,,Het mooie was dat Willy helemaal geen punt maakte van zijn imago. Integendeel: hij genoot ervan. Maar hij onderstreepte wel steeds dat hij alles met respect voor vrouwen deed.”

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Uitgelicht