Zorg

Reset van het hart. Hoe nuttig is een AED?

Sinds 2000 reanimeert de brandweer met een automatische externe defibrillator (AED). De overlevingskans bij een hartstilstand is sinds die tijd tweeënhalf keer zo groot geworden. Cardioloog Ruud Koster van het AMC introduceerde de AED vijftien jaar geleden bij de brandweer en doet onderzoek naar reanimaties.

aed, defibrilator

Waardoor is de overlevingskans zo enorm gestegen?

“Dat is vooral te danken aan het toegenomen gebruik van de AED. De brandweer Amsterdam-Amstelland speelt daar zeker een grote rol in. Het team maakt structureel gebruik van de defibrillator en werkt gedisciplineerd en gemotiveerd. Daarnaast beschikt de politie sinds 2009 ook over AED’s. Vaak zijn brandweer en politie sneller ter plaatse dan een ambulance, doordat zij meer verspreid zijn.”

Neemt de brandweer het werk van het ambulancepersoneel over?

“Nee. In de praktijk komt het vaak voor dat brandweer of politie de AED aansluit. Wanneer de ambulance arriveert, loopt men elkaar niet voor de voeten. Ze gaan samen te werk, helpen elkaar waar nodig. Het is echt teamwork.”

Was de brandweer positief over de invoering van de AED’s?

“Gedeeltelijk, het was in het begin even wennen. Een reanimatie kan heel heftig en intens zijn. Toch denk ik dat de brandweer het uitstekend doet, ze levert optimaal werk. Een reanimatie kan een enorme impact op iemand hebben, maar brandweermannen zijn over het algemeen wel wat gewend.”

Hoeveel levens heeft de brandweer met behulp van de AED gered?

“Dat wil iedereen altijd weten, maar juist doordat het een samenspel is van verschillende partijen, kun je niet zeggen hoeveel levens de brandweer precies redt met reanimeren. Wel is duidelijk dat het getal al jaren aanzienlijk is. Bovendien leren we elke keer weer van een reanimatie. We hebben aan de hand van het onderzoek de richtlijnen bijvoorbeeld veranderd. Daarom is het zo belangrijk dat we blijven monitoren.”

Steeds meer sportclubs en bedrijven schaffen een AED aan. Hoe belangrijk is die ontwikkeling?

“Van groot belang. Juist de burgerhulpverlening willen we in de toekomst nog verder uitbreiden. In Noord-Holland worden AED’s steeds vaker in woonwijken opgehangen. We willen die tijdsmarge tussen het moment waarop een hartstilstand plaatsvindt en dat waarop de eerste hulp aanwezig is, kleiner maken. Het moet een wedstrijdje worden tussen alle partijen.”

Een AED is een draagbaar reanimatieapparaat dat de gebruiker gesproken instructies geeft. Bij een hartritmestoornis waarbij defibrillatie zinvol is, wordt een elektrische schok gegeven. Deze schok is een soort reset van het hart. Door het gebruik van AED’s is de overlevingskans in vijftien jaar gestegen van 9 naar 23 procent.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht