Zorg

Dat nare duiveltje – Column borstkanker Meintje Haringsma

Deze week hoorden we dat de moeder van een goede vriend van ons kanker achter haar oog heeft zitten. En dat de ziekte was uitgezaaid naar haar botten. Ook zij had borstkanker. Ze is praktisch blind aan haar ene oog. En heeft veel pijn. Onze hele vriendenclub is er naar van.

Meintje

Maar als kankerpatiënt zelf betrap ik me erop dat er nog veel meer emoties ontstaan. Namelijk dat dit ook mijn voorland kan zijn. Het lijkt zelfs het verdriet om haar te overschaduwen. Want dat gebeurt er dan dus ook: je eigen angsten overheersen zo dat je in het contact naar de ander niet meer degene bent die je was. Empathisch, behulpzaam, verdrietig mee met de ander.

Niet te genieten

Naar mijn partner toe ben ik dan ook even niet te genieten. Omdat hij niet begrijpt wat er dan allemaal door je heen gaat. Hij herhaalt keer op keer dat ik goed voor mezelf zorg en er alles aan doe om te voorkomen dat de ziekte terugkomt. Als ik tegenwerp dat er niet veel te doen is om dat te voorkomen, wordt hij een beetje boos. Maar dat heeft misschien ook te maken met het feit dat ik even heel erg in mijn eigen angst verkeer. En dat helpt niet bepaald.

Hoe ermee omgaan?

Hoe je daar mee om moet gaan als (ex)kankerpatiënt weet ik nog steeds niet zo goed. Het uitspreken van je angsten versus het belasten van je omgeving is een zaak waar ik nog niet zo bedreven in ben. Overigens zie ik het ook terug bij alle andere medepatiënten: de angst overheerst zodra je hoort dat het bij iemand anders terug is. Je gaat kansberekeningen maken. Die heeft ook dezelfde kanker gehad als ik en ook zoveel lymfeklieren waren aangedaan. Met chemo en pillen gaat het daar wel goed. Dat maakt mijn kans dan ook groter. Wat onzin is. Het verhaal van de pech of het geluk is nog steeds van toepassing. En deze week hoorde ik ook nog dat hormoongevoelige borstkanker zoals ik die heb ook nog na 20 jaar terug kan komen. Geen prettig vooruitzicht. Maar nu ga ik bellen. Om te kijken of ik iets kan doen voor mijn vrienden en hun ouders. Omdat ik die empathie als vanzelfsprekendheid terug wil.

Meer lezen op www.ikhebkanker.blogspot.com

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht