Zorg

Slaapstoornissen zoals slaapapneu en RLS te lijf

Veel mensen kampen met slaapproblemen: van slecht inslapen tot vaak of te vroeg wakker worden. Als deze klachten van tijdelijke aard zijn en het dagelijks functioneren niet nadelig beïnvloeden, is er meestal geen noodzaak om direct aan de bel te trekken.

luchtmasker, zuurstofmasker, slaapapneu, snurken, slapen, slaapprobleem

Bron: Leeuwarder Courant/ Niels Westra

Hoe anders is dat bij het obstructief slaapapneu syndroom (OSAS) en rusteloze benen. Deze aandoeningen kunnen tal van ernstige problemen veroorzaken, zowel lichamelijk als psychisch. Het Scheper Ziekenhuis in Emmen biedt deze patiënten hulp in de vorm van uitgebreide diagnostiek en behandeling op maat. “Met vaak goede resultaten”, verzekert neuroloog Marc van Huizen.

OSAS is een relatief onbekende en onderbelichte aandoening. Dat is best vreemd als je bedenkt dat deze ademhalingsstoornis bij circa 2 tot 4 procent van de volwassenen voorkomt. We spreken van een c als de adem minimaal vijf keer per uur stokt én als de patiënt daar klachten van ondervindt. Die klachten kunnen zeer uiteenlopend en ernstig zijn. “De meeste patiënten kampen met ernstige vermoeidheid. Daardoor zijn ze overdag prikkelbaar en minder alert, waardoor ze niet goed presteren”, weet de neuroloog. Als slaapapneu niet (tijdig) wordt behandeld, bestaat de kans op hoge bloeddruk, hartproblemen of zelfs een beroerte.

Een andere ernstige slaapstoornis luistert naar de naam rusteloze benensyndroom, kortweg RLS (Restless Limbs Syndrome). Tijdens de slaap schopt de patiënt zo vaak en hard met zijn benen, dat zijn slaap erdoor verstoord wordt. Door het chronische slaapgebrek zijn RLS-patiënten vaak oververmoeid. Omdat zij overdag en met name in de avond onrustige benen hebben, kan een bezoek aan een restaurant of bioscoop heel lastig zijn.

 

Slaapapneu

Verpleegkundig specialist Bastiaan Nijenboer: “De behandeling van slaapapneu biedt vaak goede resultaten.” (Foto: Sander Drooglever).

Verwijzing bij slaapapneu

Om de aard en ernst van een slaapstoornis te kunnen aantonen, is gedegen onderzoek vereist. Vermoed de huisarts slaapapneu, dan volgt doorgaans een verwijzing naar de OSAS- en snurkpoli van het Scheper Ziekenhuis. Eerst bespreekt verpleegkundig specialist Bastiaan Nijenboer de klachten en ziektegeschiedenis van de patiënt. Ook een uitgebreid lichamelijk onderzoek behoort tot zijn taken.

Veel patiënten komen in aanmerking voor slaaponderzoek. “Zij krijgen een kastje mee naar huis dat het aantal ademstops, de snurkgeluiden en het zuurstofgehalte in het bloed registreert”, licht Nijenboer toe. Ook wordt de patiënt bij de KNO-arts verwacht, die de keel onderzoekt op vernauwingen. De longarts bepaalt vervolgens of er sprake is van OSAS en beoordeelt of longaandoeningen een rol spelen.

Soms kan een verwijzing naar de neuroloog volgen. Die focust op neurologische stoornissen en kan uitgebreide slaapanalyse voorstellen. “Dan overnacht de patiënt in het ziekenhuis en registreren we een groot aantal lichaamsfuncties”, verduidelijkt Van Huizen.

Behandeling slaapapneu

Is een patiënt met rusteloze benen vaak gebaat bij medicijnen, slaapapneu vereist een heel andere aanpak. Bij milde vormen van slaapapneu wordt meestal gekozen voor een beugel, die ervoor zorgt dat de tong tijdens de slaap niet meer naar achteren zakt. Is de slaapapneu ernstig, dan kan een speciaal luchtmasker (CPAP) uitkomst bieden. “Dit masker houdt de luchtwegen open en voorkomt snurken en slaapapneu”, verklaart Nijenboer.

Volgens de verpleegkundig specialist en de neuroloog van het Scheper Ziekenhuis leidt deze behandeling doorgaans tot uitstekende resultaten. “Sommige patiënten voelen zich als herboren.” Ook Peter Schulting uit Emmen heeft goede ervaringen. Enkele jaren geleden raakte hij steeds vermoeider. “Bij het opstaan had ik het gevoel dat ik een marathon had gelopen.” Uiteindelijk belandde hij op de OSAS- en snurkpoli van het Scheper Ziekenhuis. Na uitvoerig onderzoek en een slaapanalyse werd de diagnose slaapapneu gesteld. De 49-jarige Schulting kreeg een CPAP-masker aangemeten en geleidelijk verdwenen zijn vermoeidheidsklachten. “Als ik nu wakker word, ben ik echt uitgerust. Ik voel me veel fitter.”

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht