Zorg

Het hoofd van Iris (5) – Column ADD

Zo vol met gevoelens en gedachtes, en zo leeg tegelijk. Ik heb geen flauw idee waar ik in hemelsnaam over moet schrijven, ik zit nog vol gedachtes van de column van vorige week. Het was zo ontzettend moeilijk om zoiets over mezelf te vertellen, dat ik op school instortte en ik overstuur opgehaald ben. 

11056699_589312687872717_222294526_n

Het is niet niks om elke week zo diep in jezelf na te gaan waar al je gevoelens vandaan komen en hoe ik daar dan mee om ga. Het is op z’n minst gezegd nogal confronterend. Maar, ik doe dit omdat ik graag wil dat mensen zich herkennen in mij en dus inzien dat ze niet zo verrekte eenzaam zijn als dat ik altijd dacht dat ik was.

Reacties

Tot mijn grote ongeloof kreeg ik geen enkele negatieve reactie op de column en er was een klasgenootje van me die het gedeeld had en er een ontzettend lief bericht bij had geschreven.  Dat gevoel, daar kan geen hoofdprijs tegenop. Iedereen begrijpt me een stuk beter, en hebben respect voor mij, en houdt er rekening mee. Niemand heeft me ontvriend op Facebook, en ja daar was ik echt heel bang voor. Het tegendeel gebeurde zelfs, mensen stuurde mij een vriendenverzoek en dat vond ik alleen maar hartstikke leuk! Alsof het nieuwe vrienden zijn die gewoon al weten wie ik ben zonder dat ik op een avond er eens goed met ze voor ga zitten.  En dan nog denken ze, ‘oh Iris is nog steeds wel chill’ Echt cool vind ik dat.

Open dagen

11065515_589312714539381_2053926825_o

De afgelopen week ben ik vooral bezig geweest met open dagen bezoeken en meeloopdagen. Want ook ik moet straks keihard mijn best doen op het examen. En op de Hanze hogeschool vond ik het echt super. aardige mensen, en een mooie locatie. En een leuke opleiding gevonden natuurlijk.  En het grappige was, ik heb meteen een paar nieuwe vrienden gemaakt. Gewoon helemaal in mijn uppie. Alleen. Zonder iemand erbij (naast mijn ouders dan) is het mij gelukt om een gesprek te voeren en daar een leuk contact uit te krijgen. We zijn zelfs na de tijd op de foto geweest, en dan denk ik wel echt even dat ik de koningin van de wereld ben. Want nieuwe vrienden maken is nou niet bepaald mijn sterkte kant. Ik voel me er gewoon te gênant en onzichtbaar voor. En dat terwijl ik altijd vrolijk gekleurde jurkjes draag en mijn haar kleur nou niet bepaald onopvallend is. Maar je snapt het wel.

11067720_589312707872715_800200217_o

Met die zelfvertrouwen boost ben ik woensdag naar het Van Hall geweest en daar had ik veel meer moeite om te praten met misschien wel toekomstige klasgenoten, en ondertussen zag ik al dat het de andere examenkandidaten wel lukte en er al wat groepjes vormde, terwijl ik daar zo in mijn eentje zat en me voelde als een rare aardappel tussen een stel prachtige appels.

Op een gegeven moment kwam er een meisje binnen en die ging alleen zitten, en na dat ik bijna 10 minuten naar de stemmen geluisterd had die zeiden, Iris ga daar nu naast zitten en Iris WTF doe je, blij zitten! Je bent hier veel te onhandig voor! , besloot ik toch maar op te staan en naast haar te gaan zitten.

Nou, dat waren twee hele moeilijke stappen richting die tafel kan ik je vertellen. Maar het gaat erom dat ik het gedaan heb. Ook al struikelde half over mijn jas, en sloeg mijn stem over toen ik mij voorstelde, oh daar heb ik trouwens echt zo’n schijt hekel aan, dat als je dan eindelijk wat doet wat je al eng vind en je stem dan denkt, haha kijk eens wat ik kan, en dan overslaat. Of dat er ineens snot uit je neus valt terwijl je lacht. Of dat je iemand er helemaal onder kwijlt omdat je zo enthousiast aan het vertellen bent de je kwijl besluit de persoon tegen wie je praat een knuffel te geven in het gezicht.
En zulke dingetjes gebeuren dan altijd op van die momenten dat je het echt gewoon even niet wil. Hebben jullie dat ook?
Op zulke momenten wens ik wel eens dat ik onzichtbaar kan worden en kan doen alsof het nooit gebeurd is, want over zulke dingetjes ga ik zo lang piekeren.  Ik hou niet van falen.  Ik wil geen fouten maken. ik wil het gewoon goed doen, en leuk gevonden worden. En het liefst in 1 keer.

Uitputtend

Maar dat is eigenlijk best wel uitputtend. Ik kan niet iedereen te vriend houden in mijn leven al hoe graag ik dat soms zou willen, ik kan niet iemand dwingen van me te houden als het gevoel weg is en ik kan zeker niet van mezelf verwachten dat ik nooit fouten ga maken. Want dat is gewoon onmogelijk.

Maar dat zeg ik nu wel heel stoer, maar in de praktijk is dat een stuk lastiger.  Ik vind het zo dom, ik kan bijna elke ster in de lucht opnoemen bij naam, maar een gesprek aanknopen met iemand van mijn eigen leeftijd is nog moeilijker dan de Davinci code.
En dat is ook iets waar ik enorm tegenop zie, straks kom ik op een nieuwe school, in een nieuwe stad, waar ik geen kip ken. En dan moet ik weer proberen mensen te vinden waar ik leuk mee kan praten, en ik moet er voor zorgen dat ik niet weer de pispaal word. Want daar ben ik zo bang voor, wat nou als ik me de eerste dag niet fit voel? Of dat mijn haar niet wil? Of dat ik echt mijn snot niet in mijn neus kan houden.  Ik vind het heel leuke, zo’n nieuwe stap naar volwassenheid, maar het maakt me ook zo bang.

Nouja, gewoon niet te veel nadenken. Het was geweldig op de Hanze hogeschool, en daar heb ik sowieso de eerste drie nieuwe mensen al ontmoet.

11041495_589312701206049_1543124226_n

Nu schiet me nog een leuk verhaal te binnen wat ik ook even moet vertellen.

Ik kreeg ook nog een camera op mijn neus omdat ze mij wilde interviewen voor die zender daar. En die man zei op camera ook nog tegen me dat hij me aardig vond en ik daar maar moest komen studeren. Ik had de oculus rift uitgeprobeerd (een game device die helemaal nieuw en hip is) dus ik was helemaal enthousiast omdat ik dat al sinds hij ontwikkeld is al wilde uitproberen. Dus die meneer vond mijn blijheid wel leuk en duwde zo die camera op mijn neus.
Wie weet zien we het ergens terug op YouTube haha. Dus ik denk dat het ook wel weer goed komt, waar maak ik me eigenlijk druk om? En nu heb ik ook nog wel weer best een heel verhaal geschreven.  Terwijl ik net nog niet wist wat ik in hemelsnaam moest schrijven, leuk voordeel van mijn hoofd, is het niet?
Iris heeft ADD, HSP en heeft een hoog iq. Iedere week schrijft ze over haar hoofd op Gezondheid en co

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht