Zorg

‘Ouder bloed net zo goed als vers bloed’

Voor bloedtransfusies bij ernstig zieke patiënten is vers bloed niet beter dan langer bewaard bloed. Dat blijkt uit een  wereldwijd onderzoek, waar ook zeven Nederlandse ziekenhuizen en Sanquin Bloedvoorziening aan deelnamen.

bloedzakken2

De meningen over het voordeel van vers bloed lopen al jaren uiteen. ,,Uit deze studie blijkt dat verse rode bloedcellen niet tot meer overleving leiden. Het twistpunt lijkt daarmee geslecht”, stellen de onderzoekers.

De uitkomst zou betekenen dat er voor behandelaren geen reden is om per se verse rode bloedcellen te bestellen. Voor de bloedbank is hierdoor geen noodzaak om de houdbaarheidstermijn van bloed te verkorten.Het onderzoek werd uitgevoerd in Canada en Europa onder 2430 ernstig zieke patiënten op intensivecareafdelingen die een bloedtransfusie nodig hadden. Ruim zestig van die patiënten lagen in Nederlandse ziekenhuizen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht