Zorg

Aanzienlijke daling aantal maagbloedingen

Het aantal maagbloedingen in Nederland is gedaald ondanks een beperking van de vergoeding van maagzuurremmers vanuit het basispakket. Dit blijkt uit onderzoek van NIVEL en TNS NIPO in opdracht van minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

maagzuur, buikpijn, buik, kramp

Het onderzoek werd uitgevoerd omdat in de Tweede Kamer vrees bestond dat het aantal maagbloedingen zou toenemen doordat maagzuurremmers in 2012 (voor kortdurend gebruik) uit het verzekerde pakket zijn gehaald. Deze vrees blijkt nu ongegrond.

Minder maagbloedingen

Uit het onderzoek blijkt dat het aantal maagbloedingen juist is afgenomen van 5.808 in 2010 tot 4.118 in 2013, dit is een daling van 29%. Tegelijkertijd is het gebruik van maagzuurremmers door patiënten met een verhoogd risico op maagbloedingen toegenomen van 55% tot 65%.

Recept

Uit het onderzoek blijkt ook dat het overgrote deel (87-95%) van de patiënten hun recepten afhaalt bij de apotheek. De mensen die de maagzuurremmers niet afhaalden gaven onder andere aan dat ze dat niet deden omdat het niet vergoed wordt of omdat ze het gebruik van deze middelen niet nodig vonden.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht