Zorg

‘Ook in shishapen zitten schadelijke stoffen’

Nu uit onderzoek blijkt dat alle e-sigaretten slechter voor de gezondheid zijn dan gedacht, komt er ook voor de populaire shishapen een leeftijdsgrens. Een derde van de jongeren zegt wel eens zo’n elektrische waterpijp te hebben gerookt. Maar waar hebben ze die gekocht?Shisha

De eigenaar van een tabakszaakje vlak bij het Haagse Binnenhof is er glashelder over: geen kind onder de achttien loopt bij hem de winkel uit met een e-sigaret of shishapen. “Wij kunnen heel goed inschatten wie in aanmerking komt voor het gebruik van deze producten,” zegt de man, die anoniem wil blijven.

Wat is een shishapen?

Een shishapen is een elektrische verdamper of waterpijp met verschillende smaken in de vorm van een (gekleurde) sigaret. Anders dan een gewone sigaret of waterpijp, bevat een shishapen geen tabak en (doorgaans) geen nicotine. Het uiteinde licht op bij inhalatie, zoals bij een gewone sigaret.

Op diverse internetsites zijn alle soorten e-sigaretten en shishapennen gewoon te bestellen. De website shishapenkopen.net meldt heel eerlijk: ‘Wij trachten alleen aan mensen met een minimumleeftijd van 16 jaar te verkopen. Dit valt voor ons niet te controleren, maar is wel onze doelstelling.’

Kinderen en shishapen

De realiteit is dat kinderen in het voortgezet onderwijs net zo veel ervaring hebben met het roken van sigaretten als met het gebruik van de shishapen. En de consumptie neemt snel toe naarmate de leeftijd vordert. Bijna een derde van de zestienjarigen heeft wel eens zo’n als waterpijp vermomde e-sigaret gerookt. En die moeten ze toch ergens hebben gekocht.

De verkopers moeten nu accepteren dat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) de leeftijdsgrens van achttien jaar voor alle soorten e-sigaretten invoert. Ook wil hij extra veiligheidseisen aan de ingrediënten stellen. Opmerkelijk genoeg zei Van Rijn circa twee jaar geleden nog dat hij de verkoop van de pen niet aan banden zou leggen. Dat het nu wel gebeurt, komt doordat meer bekend is over de risico’s.

Schadelijke stoffen

“We hebben een risicobeoordeling gemaakt en zelf een groot aantal e-sigaretten doorgemeten,” vertelt Reinskje Talhout, projectleider bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). “Daarin zitten schadelijke stoffen, waarvan we sommige ook in de shishapen hebben gemeten.” En die kunnen wel degelijk gevolgen voor de gezondheid hebben.

Te denken valt aan irritatie en zelfs onomkeerbare beschadiging van de luchtwegen. Verder zijn de gemeten dampconcentraties weliswaar lager dan in tabaksrook, maar zijn ze ‘bij sommige e-sigaretten voldoende hoog om een verhoogd risico te geven voor tumorvorming’.

Waarschuwing

Redenen voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit om op de rem te gaan staan. ‘Het gebruik voor het in standhouden van de rookgewoonte of als startproduct raad ik af. Ik adviseer u burgers hiervoor te waarschuwen,’ stelt de waakhond in een brief aan het ministerie.

Van Rijn wil nu ingrijpen en bij de verkoop aan kinderen beperkingen opleggen. “Tabak roken is weliswaar veel schadelijker, maar we moeten er alles aan doen jongeren te weerhouden te roken. Des te kleiner is de kans dat ze eraan beginnen.”

Het RIVM gaat nog onderzoeken wat de risico’s zijn voor omstanders die ‘meeroken’ met de e-sigaret. Die resultaten worden eind dit jaar verwacht.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht