Zorg

Het hoofd van Iris (8) – Column Add

Ik heb weer een paar verhalen die ik graag wil delen en waarvan jullie vast denken, Iris waar maak je je in hemels naam druk over. Dus ga er maar goed voor zitten want dit wordt nog leuk.
11056699_589312687872717_222294526_n
Het weekend was erg leuk, Vrijdag was ik naar scouting geweest en daar hebben we een soort kat en muis spel gedaan midden in de nacht. Je moest door het centrum vanHarlingen heen rennen op zoek naar posten waar je opdrachten kon doen, en als je die opdrachten goed deed verdiende je een kraaltje. Maar je moest wel vet stilletjes rennen want ergens liep het ‘noodlot’ rond, en als je die tegen kwam dan was je al je muntjes kwijt. Nou als iemand jou achterna rent midden in de nacht door allemaal smalle straatjes, schrik je wel even hoor!
Het was best wel leuk en zoals gewoonlijk ging de tijd weer eens veel te snel. We kwamen op een gegeven moment een man tegen die gewoon aan het rond lopen was met een boekje onder zijn arm. Hij noemde het zijn eigen ‘Facebook’ hij vertelde dat hij nachts rond liep op zoek naar mensen, en dan vroeg hij of ze hun gedachtes in zijn ‘Facebook’ wilde schrijven. Het boekje was al tot over de helft gevuld met allemaal mensen hun gedachtes en ik vond het serieus waar een geniaal idee.

Column

Zaterdag moest ik werken en eigenlijk vond ik het best wel prettig om alles van de week te laten bezinken over een grote badkuip vol met afwas. Ik werk vrij achterin het bedrijf dus ik mag de radio zo luid zetten als ik wil, dus elke zaterdag heb ik daar mijn eigen privé discotheek zeg maar. Maar zaterdag avond is er wel zo iets aparts gebeurd. Twee vriendinnen van mij kwamen langs om met mij mee op stap te gaan. En ik ben echt al weken niet meer op stap geweest, dus ik dacht, ‘ach het is waarschijnlijk de laatste keer dat het kan voor de examens’ dus ik ben lekker mee gegaan.
Maar serieus, ik kwam daar, en ik was er nog geen 5 minuten en er kwamen ineens allemaal mensen op mij af zo van; ‘Hey ben jij niet dat meisje van de column? We hadden het net nog over jou op de fiets!’ ik werd herkend! En het maakte niet uit hoeveel alcohol er in zat bij de personen. Ze kwamen mij allemaal vertellen dat ze respect hadden voor wat ik deed en dat ik daadwerkelijk een steun was voor ze.

HSP

Dat zag ik zo niet aankomen! Mijn hemel, ik was daar om te dansen en nu stond ik zomaar te praten over mijn HSP met een jongen die me vertelde dat hij helemaal fan was. Hij had zelf ook HSP en het feit dat ik ook in een discotheek te vinden was stelde hem gerust. ‘Het voelt zo intens allemaal. Ik kon niks anders doen dan daar volledig mee instemmen. Een discotheek is ook intens. Zeker als je alle prikkels 100 keer meer binnenkrijgt. Maar daarom zou het niet iets moeten zijn wat je gaat laten, Omdat je bang bent dat je er overprikkeld door raakt. Ik probeer alles te zien als een uitdaging en probeer mezelf dan na de tijd te belonen. (Bijvoorbeeld door een lange douche, of een dagje even geen huiswerk). Zelfs toen ik bij de garderobe stond te wachten kwam hij me nog even dag zeggen en mij nogmaals op het hart drukken dat het hartstikke goed was van om deze column te schrijven. En dat gaf me enorme motivatie.

Nerveus

Ik ben niet super lang gebleven want de volgende dag ging ik helpen met een badmintontoernooi en daar wilde ik fit voor zijn. Ik moet eerlijk toegeven dat ik hartstikke nerveus was omdat ik wilde dat ik een goede hulp kon zijn en niet in de weg zou lopen. En op een gegeven moment ontdekte ik dat van alle sets de scores moesten worden omgerekend naar punten en ingevuld, en dat nog niemand dat deed, dus heb ik de taak van het rekenwerk maar op mij genomen. En iedereen vond dat ik het hartstikke goed en snel deed en het was fijn dat ik de hele dag ongestoord mijn hersens kon prikkelen.
En toen kwam de prijsuitreiking. Ik wist natuurlijk allang wie er gewonnen had omdat ik telkens alle scores per individu had bijgehouden, dus ik zat uitgeteld (haha letterlijk en figuurlijk) op een bankje bij de deur, Klaar om straks uit eten te gaan. Toen de vader van Alex de prijzen zou gaan uitreiken.
Een beetje verzonken in mijn eigen gedachtes en nog vol van al de cijfers, hoorde ik hem zeggen: We gaan beginnen met de prijs uitreiking, maar allereerst wil ik Iris naar voren hebben. Geef haar een hard applaus want dankzij haar hebben wij een betrouwbare uitslag voor deze uitreiking. Dus ik zat zovan YAAAY Iris! goed gedaan! En klapte ook. En toen viel het kwartje. Maar ik was Iris! Ik had al dat rekenwerk gedaan. Ik moest naar voren! Mijn hemel, dat zag ik zó niet aankomen. Iedereen begon mijn naam te roepen en klapte luid toen ik een paasei vol Merci in ontvangst nam. Ik kan jullie vertellen dat ik zo rood werd dat mijn haar wel blond leek.
Maar wel een super lief gebaar, ik vroeg aan Alex of hij hier van wist, en het bleek dus dat hij dat allang wist. Maar hij zei ‘Als je van tevoren had geweten dat je naar voren moest komen op het einde, was je waarschijnlijk niet mee gegaan ofwel?’ Het is gewoon beschamend om te zeggen, maar het is wel waar. Het was sowieso een super leuke dag.

Uiteten

Na de tijd gingen we met een hele groep uit eten, in de chinees, en ik voelde me in het begin erg ongemakkelijk omdat het niet iets is wat ik vaak doe, en ik heb ook nog een prachtige beugel die wel eens hatelijk gaat doen zodra ik mijn mi-hoen naar binnen probeer te werken. Maar naar mijn idee ging het hartstikke goed. Tot het moment kwam, dat ik zag dat ergens verderop op de tafel een schaaltje was met iets waar ik graag ook wat van zou eten, maar ik niet bij kon.
Ik moest dus vragen, en toen klapte ik compleet dicht. Ik schaamde me dood, omdat ik de persoon naast mij moest aantikken om te vragen of ik alsjeblieft een balletje mocht van het schaaltje waar hij wel bij kon.
Op zulke momenten gaat mijn hoofd hartstikke stom doen. Hij gaat schreeuwen en mij de grond in praten zoals, Iris je hebt meer dan genoeg eten gehad, wat moeten ze van je denken? Weet je wel hoe onbeleefd je bent? Al die dingen zijn natuurlijk niet waar maar het is gewoon erg lastig om dan tegen die stemmen te zeggen, Fuck jullie ik wil dat hebben, en ik ga er dus voor zorgen dat ik dat krijg. Gelukkig kan ik dit soort dingen goed met Alex bespreken. Hij zei dat ik me nergens druk om hoefde te maken en dat ik het wel kon. Ik vond het zo stom van mezelf dat ik het niet durfde en mijn hoofd zo naar ging doen, maar Alex zei dat hij het begreep en ik de tijd moest nemen die ik nodig had.
Na ongeveer 5 minuten heb ik het gevraagd en zonder enige tegenstribbeling kreeg ik het balletje aangerijkt wat ik zo graag wilde hebben. Geen rare blikken, geen mensen die zeiden dat ik een vreetzak was. Gewoon Iris die zich weer eens te druk had lopen maken om een stom balletje. Maar mijn hemel ik was zo trots! En Alex ook. Het is zo’n schat, en ik denk dat hij niet half doorheeft hoe goed hij me op zulke momenten helpt.
Het is zo apart dat ik wel tegen een hele hoop lezers mijn complete levensverhaal durf te vertellen maar niet durf te vragen om een extra balletje bij de chinees. Of op verjaardag te gaan bij mensen bij wie ik nog niet eerder thuis ben geweest. Het is erg frustrerend en het laat me voelen als een complete loser.

Assessment

Maandag kwam ik erachter dat ik mijn assessment moest presenteren die middag, en ik was het totaal vergeten. Dus ik moest, zoals bij alles wat ik vergeet, improviseren. Ik wist niet eens hoe laat ik moest, en dit zijn momenten dat ik dus goed gebruik kan maken van mijn hoofd, creativiteit en fantasie. Ik had na mijn laatste les geregeld dat ik in het computer lokaal ‘even wat mocht uitprinten’ en heb toen mega snel binnen een half uurtje een soort presentatie gemaakt die eruit zag alsof ik er dagen werk in had gestopt.
Daarna heb ik de onderwerpen opgezocht wat ik in de presentatie moest behandelen en op een blaadje opgeschreven. Waar ik tijdens de presentatie niet eens op heb gekeken, maar goed. Toen snel naar het lokaal en heb ik een prachtig verhaal uit mijn duim gezogen. De docent was helemaal in de wolken en raad eens? Ik kreeg een 10. Een half uurtje werk, 48 van de 48 mogelijk te behalen punten behaald, en dat terwijl ik een uurtje daarvoor nog helemaal niks had. Ik weet ook niet hoe ik het doe, maar het was geweldig (:

IMG_1518

In de krant

Dinsdag zag ik de Leeuwarder Courant, en ik stond op de voorpagina van de bijlage. Ons profielwerkstuk behoort tot de top werkstukken van Friesland dit jaar en doet nu ook nog mee aan de provinciale wedstrijd om een prijs te winnen en een kans om het te presenteren aan de hoge piefjes waarvan hun functie titel zo lang is dat ik het niet eens meer kan onthouden.
Het werkt doormiddel van stemmen, en ik wil jullie vragen om ook te gaan stemmen, het is sowieso heel leuk om de website eens te bezoeken en te zien tot wat van grootse dingen de examenleerlingen in staat zijn. En als jullie het dan leuk vinden te stemmen op het beste onderwerp. Als je naar www.lc.nl/werkstukken/ gaat en dan, als je op je telefoon bent op de desktop versie klikt, kom je op de pagina waarop je kunt stemmen,
Als je dan even naar beneden scrollt zie je een lijst van alle werkstukken. Mijn werkstuk heet; Onderzoek: Keramische waterfilters. Je hoeft enkel je email adres in te voeren en dan kun je stemmen! Ik hou jullie natuurlijk op de hoogte, en je mag stemmen met elk email adres dat je hebt.
Het is zo apart hoe alles aan het veranderen is op het moment. Eindelijk zijn mensen eens niet negatief over mij, en wordt ik begrepen. Ik denk dat ik langzaam maar zeker stappen zet in de goede richting, en ik vind het hartstikke leuk dit allemaal met jullie te delen. En blijf me vooral aanspreken als je daar de behoefte toe hebt. Ik ben ook benieuwd naar jullie kant van het verhaal!
IMG_1519
Veel liefs en tot volgende week!

 

Iris heeft Add en Hsp. Iedere week schrijft ze hier over

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht